Håhå jaja

Lyckades börja nya veckan med att tvärsomna efter middagen. Duktig jag? Gott sov jag i alla fall. Och förstörde ena nylackade nageln gjorde jag. Vad ska det välan bli av mig?

Nej godnatt datorn!

Chip!

ps. godnatt alla växterna också. hoppas gubben tar hand om er!

Hej nya veckan!

och Hej Norrpan! På plats på kontoret nu igen. Staden välkomnade mig med en gubbe som hasplade ur sig ett "Du är ful" på bruten svenska och en gammal bekant på spårvagnen. Otrevligt och trevligt välkomnande helt klart. Men jag struntade i gubben för jag kände mig ganska snygg i mitt nya nagellack och randiga strumpbyxor. Så det så!

Nu ska jag jobbelijobba!

Chip!

Sju sorters kakor

För ett par år sedan var vi hemma hos min mormor och firade jul under vistelsen där så passade jag på att sno lite av hennes kakerecept. För är det något som mormor och farmors generation kan så är det baske mig olika sorters småkakor! Och visst vore det väl synd att inte föra traditionen vidare?

Det recept jag använt mig av mest här hemma är mina absoluta favoritkakor nämligen Korintkakor! De gånger jag gjort dem har de försvunnit illa kickt vill jag lova, så jag förväntar mig inte att det kommer vara några kvar när jag kommer tillbaka hem nästa fredag...



2 hg smör
2 hg socker
1 ägg

320 g mjöl
1 tsk bikabonat
½ msk kanel

2 hg korinter

Börja med att skölja korinterna och låt dem sedan rinna av lite.


Blanda smör och socker och ha sen i ägget.


Blanda mjöl, bikarbonat och kanel i en skål.


Blanda samman smörröra med mjölröra.

Sist men inte minst har du i korinterna. Sen är det bara att rulla små bollar och lägga på plåt. Jag brukar trycka till dem lite på toppen så att de ska få en form jag gillar. Är man osäker så provgräddar man ett par stycken först!


In i ugnen på en temperatur runt 200C tills de får rätt färg. För min del brukar de få mer färg undertill så håll ett vakande öga. Låt svalna på galler.


Sen är det bara att äta och njuta!


Nu kanske jag borde ta itu med brödbaket också. Sugen på bröd med valnötter för det är så nedrans gott!

Chip!

Vårfint

I mitt krassliga stadie har jag börjat kolla på Stylisterna på kanal 5s hemsida. Helt okej trots mina låga förväntningar. Bland mina favoriter finns Kajsa vars blogg jag var in och kikade på under kvällen. Och hon gjorde mig sjukt sugen på att kolla in hms hemsida! Och nu har jag knåpat ihop en jagvillhahahaHA korg där. Gubben sa att jag ju kunde önska mig kläderna i födelsedags present (vilket är i MAJ typ om tusen år med andra ord!), kanske ska mejla honom allt som ligger i min kundkorg så han kan ge mig en tidig födelsedagspresent?


det här är några av favoriterna! Mycket pastelligt i form av turkost, korall och gult. Färger jag vanligtvis inte alls brukar beblanda mig med. Men just nu känns det helrätt! Dessutom är det ju lite de färgerna som det kommer vara ute på balkongen i sommar! Hur härligt är inte det att matcha sin egen balkong?

Chip!

Byggare Anna?

Idag fick jag en rejäl överraskning! Gubben var iväg och hämtade en kabel till lillebror hanses TV-spel och på vägen hem kikade han visst in och handlade, bland annat en bukett nya tulipaner! Dock visade det sig att min teori om sambandet mellan tulipanernas skick och hur jag mådde inte stämde alls. Mina ögon vill fortfarande ploppa ur huvudet och jag är fortfarande krasslig. Typiskt också!

Har i alla fall lyckats klottra lite idag, skissar lite på en idé inför sommaren. Nämnde tidigare att jag var sugen på att litet balkongväxthus från Nelson Garden som var tänkt att köpas för mina sista julklappspengar. Jag har ännu inte sett det på riktigt, men priset som låg på smärtgränsen har ökat ytterligare (på enda stället jag lyckats hitta det), så smärtgränsen är passerad. Hur gör man då? Jo man snor ett gäng gamla fönster från en av världens bästa mostrar så klart! Jag är ingen byggare men jag är övertygad om att med mycket tålamod och lite kreativitet så kan jag nog åstadkomma något bra! Tanken är att det får ta upp ena kortsidan av balkongen, eventuellt kommer jag ha något lättare material på baksidan som plast eller så, vi får se, måste känna på fönstrena först! Dessutom tror jag att det sparar lite arbete!

Min inspiration:


Jag tänker mig att den ska vara i samma färger som de andra möblerna jag tänkt måla, med andra ord vit grund och troligtvis någon form av ljus turkos på detaljer. På golvet har jag tänkt mig att ha mina chilisar och så vill jag bygga en liten hylla runt om (som på bilden längst ner till vänster) där det kan stå diverse örter och lite kryddtagetes. En steg för steg guide kommer att dyka upp så fort jag satt tänderna i projektet. To be continued!

Nu ska jag lägga mig ner igen och förhoppningsvis kurera mig. En Norrköpingsvecka ligger framför mig och då har jag faktiskt verkligen inte tid att vara krasslig alls!

Chip!

Det tar sig!

Minsann minsann! Nog växer det alltid! Bilderna har förvisso ett par dagar på nacken eftersom jag varit lite krasslig och inte riktigt orkat ta itu med att göra något åt bilderna. Bland annat kan avslöjas att de första karaktärsbladen börjar visa sig, om än mycket små än så länge! Jublar varje gång jag går förbi och kikar och upptäcker något nytt! Nu har jag dessutom flyttat ut alla växter i köksfönstret tillsammans med min lilla lågenergilampa som bidrar med extra ljus. 


Ett nytt litet pyssel står krukmakaren för! Inte nog med att den är praktisk, jag tycker nog att den är ganska snygg också. Har börjat göra lite krukor, går ju så lätt att göra när man ändå typ kikar på tv eller nåt sånt. Slipper man göra så nedrans mycket jobb precis när allt ska skolas om!


Heja våren! Heja plantor som växer!
Chip!

Med en enkel tulipan

Alltså min hälsa tycker jag speglas ganska bra av hur det har gått för tulipanerna jag fick på alla hjärtans dag! För en vecka sedan mådde jag som jag borde. Lite nervös och förväntansfull inför tentan. Precis som tulipanknopparna som väntade på att få slå ut.



Lagom till att tulipanerna slog ut var tentan klar och jag var glad. Vet förvisso fortfarande inte om jag klarat den men magkänslan är fin och det brukar båda gott. Sol i sinne och fina tulipaner inne helt enkelt!

Lagom till att helgen var över och tulipanerna vissnade ner så lyckades jag dra på mig gubbens nedriga förkylning. Fast jag tycker nog de är ganska vackra ändå trots att de vissnat ner, tänker på fina akvareller och penseldrag. Nu bor de förvisso i papperskorgen och jag kan väl inte annat än hoppas att förkylningen följer med dem...



Chip!

woop woop!

Jag gillar verkligen mina helger! Och den här är inget undantag! Fredagen tog vi det superlugnt, gubben är krasslig så jag lagade lite finfin mat åt honom. Lite kycklingfilé fylld med fetaost och soltorkade tomater, tzatziki och steakhouse fries. Duuuundergott! Igår bytte jag spår och lämnade gubben hemma i sängen och hakade på Vojagos årsmöte. Efter årsmötet var det knytis med dundergod vegetarisk mat. På det var det diverse dans och sångframträdanden och för att inte tala om dans! DANS DANS DANS! Så himla himla härligt! Sov hela natten igenom som ett litet barn när jag väl kom hem! Hamnar helt klart på årets bästa topplistan!

Idag har det också varit full rulle! Vi hade besök och bjöd på kaffe och kladdkakemuffins med hallon i. Efter besöket passade jag på att prova såbrättet jag fick av min moster. Dagens sådd blev bland annat kapkrusbär och en present till en av våra vänner. Hade tänkt sätta lavendel också men jag råkade visst ta slut på all såjord! Ooops! Blir till att skaffa mer helt enkelt. Dessutom behöver jag ytterligare en lågenergilampa. Nu har nämligen alla chilisorter kommit upp! Än så länge bara två tabascosar men desto fler av de andra två. Tror det är uppe i en 7 stycken aji cristal och 12 sweet banana. Nyaste tillskottet i växter som tittat upp är den ena sorten viol och en liten rudbeckia. Så ny väntar jag bara på styvmorsviol och smultron från de tidigare sådderna! Häftigt! Hemma hos oss är det minsann vår! Tänkte lägga upp lite bilder på hur det ser ut än så länge nu till veckan! Kul att ser hur det utvecklas allt eftersom.

Nu avslutar jag min kväll med att titta på Will Smith i någon form av romantisk komedi efter en trevlig liten söndagsmiddag bestående av linssoppa och stekpannebröd. Stekpannebröd blir det defenitivt fler gånger, verkligen urgott och hur enkelt som helst att göra. Enda jobbiga är att det osar som tusan!

Chip!

Frrrru mjauuu!

Vi pratade igår om hur konstigt det är att våra två grisar inte alltid har bott hos oss. Det är ju bara meningen att de ska bo här!

Ett av mina favoritljud är när det börjar purra helt spontant när man går förbi någonstans här hemma. Så lyfter man lite på en duk eller kikar in i en hylla och visst tusan ligger där en liten Li eller Cleo! Speciellt Li har världens roligaste lilla ljud när man kommer i närheten, ett sorts förpurr som inte går att beskriva riktigt. Deras favoritställen för tillfället är kojan under bordet, bokhyllan (med kattkudde för bekvämlighetens skull), vippfotöljen och längst ner i garderoben i sovrummet. Ja förutom i valfritt knä eller sängen då!


Himla bra är också att de tycker så mycket om varandra! Cleo har för vana att slicka Ligrisen på örat, misstänker att hon vid det här laget har världens renaste öra! Fast hon har slutat göra det lite grann, när de först flyttade in gick det knappt att peta på Li innan Cleo kom och började slicka. Nu får Li gosa i fred ibland åtminstone...
Men de två med världens gosigaste ljud har ju faktiskt även världens jobbigaste ljud också! Fy fabian för löpkatter säger jag bara. Tack och lov så är det bara under en begränsad period och större delen av tiden så vill de mest mysa och äta massa med mat. Vi skämmer bort dem lite, men det är de värda! Dessutom blir de supersura om de inte får blötmat... Då går det knappt att gå i köket utan att snubbla över katter...

Båda två är lite knäppa för övrigt. Vad ska man säga, Li är bara Li det går nog inte beskriva bättre. Hon är en liten surrulle när hon vill och nåde den som inte gör som hon vill! Du frustar hon. Farligare än så blir hon inte men hon tror att hon är superduperfarlig! Cleo har vi upptäckt tycker bäst om den som retas mest med henne. Linus är hennes favorit och han har för vana att stoppa in henne i tröjan och bråka med henne. Eller ärligt talat Erik är hennes stora idol, mannen som leker Mario med henne och gillrar fällor. Gissa vem hon går till först?

Ibland får hon väl kanske skylla sig själv, hoppar man in i en bokhylla och river alla böcker så får man retas lite extra!


Vi älskar dem båda två i alla fall. Och jag är ganska säker på att de trivs med sitt nya liv. Fast nog saknar de sin gamla mamma också!

Chip!

Ojski bojski!

Nu har jag äntligen skrivit tenta! Förbrukade 4 av mina 5 timmar, då har jag inte ens räknat in att jag hade fått sitta kvar lite längre om jag ville pga lite strul med diverse tabeller. Nu kan jag  bara hoppas att det gått vägen också...

Trots tentaplugg så hann vi faktiskt fira lite alla hjärtans dag här hemma. Jag fick en bukett dunderfina tulipaner som jag hoppas ska slå ut ordentligt snart. Än så länge är den största behållningen att lukta lite på dem. Luktar vår tycker jag! Vi lagade världens godaste mat också tillsammans. Misslyckades återigen med hemmagjord bea, den här gången var den perfekt fram tills fem sekunder efter att den var färdig. Någon som har bra tips på hur man får den att inte skära sig efter att man är klar? Jag menar kockarna kan väl knappast servera såsen direkt på studs när de gör den. Men men, det bidde åtminstone en smula dragongegga tillsammans med finfina biffar ala Limpan och klyfpotatis. Söndag på en måndag!

I växtvärlden är det för övrigt fullt liv! Sweet banana står och gottar sig under en lågenergilampa och ytterligare en Aji Cristal har tittat upp. Hoppas på fler och att även Tabascon vill kika fram! Den växt som gör mig mest glad är tusenskönan som redan börjar kika upp! Igår kväll kastade jag ett öga på den och minsann småsmåsmå nästintill osynbara små skott var på väg upp. Idag ser det ut som yttepyttelitet gräs. Fort det går då!

Chip!

Vilken underbar dag!

I eftermiddags tog jag farväl av mina vänner som satt bänkade i vårt vardagsrum och begav mig ut till en av mina mostrar. Vi lagade mat och snackade om allt och ingenting i hur många timmar som helst. Ingen idé att stressa när det enda tåget hem ändå inte kommer förens om flera flera timmar! Fick inte bara med mig de planerade såbrättena utan även ett helt gäng böcker som jag ska nörda ner mig i någon dag. Så himla himla kul! De roligaste var ett par böcker som min morfar hade en gång i tiden och då kan man dessutom lita på att det är kvalité på litteraturen! Inte nog med att han var trädgårdsmästare utan han var dessutom ganska kräsen när det gällde vilka böcker han köpte. Och hur fränt är det inte med böcker frön 30-talet? Gubben höll på att dö lite när han såg boken på toppen, en bok helt och hållet tillägnat att göra en egen kompost. Men ja lite nörd måste man väl få vara?

Innan jag begav mig iväg hann jag faktiskt göra en vettig sak, har ju tänkt hela helgen att jag skulle så i alla fall något, men bland annat pirogtillverkning och en rejäl promenad satte lite stopp för det... Men idag gav jag mig tusan på att få ner i alla fall något så nu håller jag tummarna för tusensköna, smultron, violer och röd rudbeckia. Nåt kan väl kika upp i alla fall? Istället för att köpa dyra sålådor på Solrosen använde jag mig av en tomatlåda och ett par champinjonlådor som jag gjort hål på. Blev både billigare och jag fick maten på köpet. Smart!



Nej nu är det dags att sova! Tentaplugg och alla hjärtans dag imorgon!

Chip!

Sweet!

En vecka har passerat sedan jag satte chilifröna och jag får väl lov att erkänna att efter misslyckandet med diverse vårfröer så var väl hoppet inte på topp. Eller misslyckande och misslyckande de står fortfarande ute och skäms (läs:stratifieras). Idag blev jag dock positivt överraskad när gubben kommer alldeles upprymd och säger "Titta! Det växer!" Helt klart hela helgens win! Satt och räknade och hittade hela 8 stycken "Sweet banana" och 1 "Aji Cristal" som är på väg upp. Det finns hopp om årets sommarodlingar trots allt!

Lite kärlek:

Chip!

Nej men är det jul igen?

Idag anlände årets sista(?) fröer! Så idag bar det av till Therese för att hämta ett gäng glada fröer och en finfin krukmakare från Runåbergs. Dagens fröer kommer i huvudsak inte bo på balkongen! Ska nämligen fixa ett eget litet lanne, var har jag inte riktigt bestämt mig än. Jag jobbar på det så att säga, alternativ finns frågan är bara vilket jag ska välja. Måste kännas helt hundra rätt!

Jag har dock ett litet problem! Gick glad i hågen ner till Solrosen igår och tänkte införskaffa ytterligare ett par finurliga miniväxthus att pillra ner februarisådderna i. Men icke! Det enda som fanns var yttepyttemini varianten som är på toook för liten. Har inte hittat dem någon annanstans heller. Och då har jag verkligen letat! Hade jag haft bil hade jag ju gett mig ut till Granngården men tyvärr tar det lite väl lång tid att gå dit till fots (enligt gubben åtminstone 1,5 timmar enkel väg). Så jag får komma på lite andra lösningar. För det kliar i fingrarna här!

I år kommer det sannerligen bli en hel del sående. Mamma undrade lite stilla om jag inte förstod att inte allt fick plats på balkongen, och ja det vet jag. Jag tänkte inte ha 30 chiliplantor och minst lika många tomater på min lilla plätt. Men det är så här att jag har en liten idé! I somras vill jag minnas att det ganska många av grannarnas balkonger som stod ensamma och övergivna och det vore så himla kul om det kunde bli lite grönt! Min plan är att dra upp ett gäng extra plantor som jag sen ställer ut utanför porten, så att den som känner sig sugen kan dra med sig en eller flera hem! Hur kul vore inte det om man kunde inspirera andra att börja odla liksom? Priset för kalaset blir ju faktiskt bara lite tid, fröer har jag och jag kan göra tusen krukor om jag så vill gratis!

Imorgon kommer i alla fall tusensköna, violer och smultron trilla ner i jorden, får väl bredså i en glasslåda som jag så smart har sparat!

Chip!

Chilisådd och andra hands inköp

Helgen är onekligen förbi och vilken helg sen! Började med att sätta chili i fredags. Så här kan det se ut då:


Det här med exakt sådjup och så är jag ganska dålig på. Istället för att mäta kör jag på känsla. Har ju fungarat tidigare så förhoppningsvis gör det det nu med! Läste dessutom någonstans att det kan vara bra att sätta dem på lite olika djup så kanske någon av dem får optimala förhållanden? Hoppas det går bättre för den här sådden än min första sådd. Den har det fortfarande inte hänt något med så den förvisade jag till balkongen nu för lite köldbehandling. Hoppas det ska ge någon form av resultat. Vill ju ta mig tusan ha styvmorsvioler och vitsippor!

Eftersom lördagen hade så himlans fint väder begav vi oss ut på promenad till Erikshjälpen ute i Dottevik. Älskar verkligen att gå runt på loppisar och kika och kanske hitta något att ta med hem. Den här gången blev det såpass mycket att vi valde att ta bussen in till stan. I och för sig var solen nästan på väg ner så att gå hem i kylan kändes inte så lockande trots allt!

  • Emaljfatet tänkte jag ha och så lite kattgräs i. Blev inspirerad när jag såg en kille som hade odlat kattgräs i en korg åt sina kissar. Kan de ligga och mysa i solen på sin alldeles egna lilla plätt.
  • När man har en gubbe som Linus är en förbandslåda nästan ett måste! Han skadar sig nästan alltid. Då kan det vara bra att ha plåster och nära annat till hands.
  • Ny bänk blev det också, den ska troligtvis målas om lite. Hade tänkt att bygga en själv annars men nu kan jag ägna den tiden åt att ligga på bänken och läsa i sommarsolen som jag hoppas kommer!
  • Vattenkannan, ampeln och hinken tror jag kommer bli superfina att odla i. Tänk dig små söta blommor i vattenkannan, sötare kan det väl knappast bli? Älskar att odla i sånt som egentligen är tänkt till något annat.
Söndagen gick inte heller av för hackor! Fick spontanbesök av svärmor som kom förbi när jag strosade runt i morgonrock i min ensamhet. Vi drack tusen koppar kaffe och snackade lite strunt innan Linus kom hem och det var dags för mig att gå iväg på studiecirkel. Där kikades det på dokumentären "Home" och pratades miljö i några timmar och i vanlig ordning fastnade jag i Therese och Mickes sällskap. Glömmer nästan alltid bort tiden när jag är hemma hos dem! Kvällen avslutades med att jag fick laga mat åt en hungergrinig Linus framför någon Stephen King film som var mer dålig än bra.

Sammanfattning: Bra helg!


Ett litet försök till vår inne?

Senast jag var hemma hos mamma och pappa fick jag de här fina gardinerna av mina fina mor!



Gudars skymning vad ett par gardiner kan ändra känslan i ett helt rum! Fick även ett par fina som sitter i köket i ljusgrönt med vitt mönster på. Tjusigt värre. I dödens hörna, som jag har döpt det till efter att alla växter som någonsin stått där har gått ett mystiskt och digert öde till mötes, har jag ställt lite fina burkar som jag fyndade på rea för våra julklappspengar.


I burkarna gömmer sig pärlor och annat fint.

Palmen jag i frustration bröt av har verkligen tagit sig! Den ser fortfarande mest ut som en pinne men nu behöver man inte ens gå nära och kolla supernoga för att se att det är en massa nya skott på väg i toppen. Jag som var övertygad om att jag tagit död på den! Förhoppningsvis blir den lite finare nu när den blir mer än bara en lång pinne med ett par löv högst upp...

Alltså mamma du får ursäkta att bilderna inte blir bättre än så här men jag har att välja mellan motljus eller inget ljus alls. Och då föredrar jag motljus. Kanske kan hugga upp ett fönster i väggens långsida så vi får in lite söderljus?

Chip!

En liten favorit...


En av mina absoluta faviriter blev faktiskt kryddtagetesen Tangerine gem! De såddes någon gång april/maj. Tyvärr dog de flesta i försådden under ett obevakat tillfälle. Två överlevde dock och de blev riktigt maffiga! Trodde inte riktigt att de skulle bli så buskiga som de visade sig vara... Men jag klagar inte! Tyvärr fick väl persiljan stryka lite på foten till förmån för blomvidundret. Det fina är att jag har sparat mängder av frön till den här säsongen. Hoppas de har bra grobarhet!

I år tänkte jag plantera dem i småkrukor och ha lite överallt, de blir ju fina färgklickar! Ett tips jag lärde mig var att knipa bort de första knopparna vilket gör dem buskigare och finare. Förutom fina så är de faktiskt ganska goda också. Och visst är det härligt att kunna dekorera tallriken med ett par blommor?


Kryddtagetes, här med lite gräslök, också från balkongen.

Dessutom är tagetes bra mot nematoder och för att hålla en del otäcka kryp på avstånd. Det är ju ta mig tusan svårt att inte gilla denna lilla blomma!

Chip!

Mycket väsen för ingenting?




Totem F1 påsen är slängd. Aldrig mer säger jag bara. Visst helt okej, om man gillar köpetomater. Mycket mer än så tyckte jag tyvärr inte att de smakade. Om du är ute efter fina plantor så är de defentivt ett bra alternativ. Dessvärre vill i alla fall jag ha ut lite mer av min tomatskörd än så. Så i år provar vi på något annat, det finns en påse Ida gold som ser fram emot att komma ner i lite jord om en månad eller så. Läxan jag gjorde var i alla fall att kolla upp sorter innan jag köper dem. Finns många bra forum att kika på där folk har egen erfarenhet av olika varianter.

Tomater är ju förövrigt sjukt kul att odla! De växer som tusan och det känns nästan som att det händer något nytt varje dag! Dessutom tycker jag att de luktar gott. Gick och puffade lite på dem varje dag och direkt så spreds tomatplantedoften. Mumma för själen!

Chip!

Ett litet ps.

Jag har världens kanske finaste farmor och farfar! Fick nyss världens sötaste mejl någonsin. Ville bara säga det.

ps 2 resten av släkten är minst lika fin!

Typiskt också!

För en månad sen fräste ena katten runt och löpte. Nu verkar det som att det är dags för katt nummer två. Min stackars lilla favoritkatt! Och ja man får ha favoritkatter, speciellt eftersom vi har varsin favoritkatt. Hon har inte kunnat bete sig på hela natten bara knorrat och knorrat. Hoppas hon ger sig snart och inte blir lika påfrestande som den andra katten som jag hade god lust att låsa in någonstans ett tag... Urf!

Nu ska jag fixa lite. Vi håller på att göra om här hemma (igen). Förutom det sedvanliga städa/sortera/kasta så blir det även lite möblemang som flyttas runt och en soffa som försvinner. Hoppas det blir fint!

Chip!

RSS 2.0