SÅ här gör jag! del 2

Så dina små fröbäbisar växer. Och växer. Och växer. Och då var det där med omskolning. När är det egentligen dags för det? Hur gör man? Nåt smart att tänka på? Och vad tusan är omskolning?

Okej så här omskolning är bara ett finare ord för att plantera om. Flera gånger. Du kanske tycker att du är superschysst som planterar om dina tomater i en 10 liters hink på en gång. Men för rötternas skull och därmed även plantan över jord så är flera omplanteringar bra grejer faktiskt. Sen skadar det ju så klart inte att de tar lite mindre plats hemma som små än som stora.

Vi börjar i änden när det är dags. De första bladen som kommer upp kallas för hjärtblad, de är ganska lika på de flesta växter. När de kommer upp brukar jag bli jublande glad! Sen är det lite mer väntande innan karaktärsbladen dyker upp. Det är de bladen som ser ut som den växt du satt, basilikablad, tomatblad eller ja vad tusan du nu satt. Riktiga blad! När du har fått ett par karaktärsblad kan det vara dags att omskola. Den andra (och tredje och kanske rentav fjärde) omskolningen gör du när rötterna tar upp hela krukan (helst utan att snurra ihop sig i botten).


Små basilikor med karaktärsblad på väg. Än är det ett litet tag kvar innan de kommer att omskolas. Men hejsan hoppasan vad fort det går!

Okej så vi vet att det är dags då är frågan hur?

Det här använder jag:


STEG 1
Sätt dig tillrätta och se till att du har det du behöver nära till hands. Att stressa dig igenom första omskolningen är ingen bra idé! För egen del tycker jag att det här i vissa fall kan vara det värsta momentet av alla. I alla fall om det rör sig om små ömtåliga saker.

STEG 2
Börja med att fylla upp en kruka med jord. Tryck till jorden lite och gör ett hål i mitten. Jag brukar vattna lite i hålet bara för att vara säker på att jorden ska vara riktigt fuktig rakt igenom. Speciellt där små och känsliga rötter befinner sig. Värt att notera är att det denna gång är planteringsjord som du får använda dig av, med andra ord hejdå såjorden. (Mer om jord längre ner!)

STEG 3
Ta försiktigt din lilla fröbäbis ur sin närvarande kruka. Här kan ett lämpligt petverktyg komma till stor nytta. Putta lite underifrån och håll samtidigt plantan i bladen och dra försiktigt uppåt. Stjälken kan vara något ömtålig vilket är anledningen till att det är lättare att hålla i bladen.

STEG 4

Fortsätt hålla i bladen och håll plantan över krukan, se till att få ner rötterna ordentligt i hålet du just gjort och putta ner jord omkring. Fyll på mer jord om det behövs. Och vattna lite mer om du känner att det behövs. Ja men hur långt ner ska jag sätta den då? Det beror lite på! Tomater och chili till exempel gillar att bli planterade ganska djupt. De bildar nämligen nya rötter längs med stjälken. Andra växter dör om du behandlar dem på ett så brutalt sätt. De ska du bara ha jord upp till där du hade jord tidigare.

STEG 5
Ställ på ett ljust och svalt ställe.

DONE!SPARA PENGAR TIPS!
Okej du saknar både krukor och pengar. Lugn! Det finns massor av bra saker att använda istället. Ursköljda mjölkpaket är en liten favorit för egen del. Eller gamla creme fraishe burkar. Eller jospaket. Tänk alla byttor och små kartonger som du vanligtvis sorterar och har dig med kan faktiskt användas ett helt varv extra! Se bara till att göra hål i botten av det du tänkt plantera i. Ett annat tips är att kolla i någon bra second hand butik, jag har köpt mängder med gamla lerkrukor på mitt favoritställe för bara ett par kronor styck. Återanvänder du krukor tänk på att diska ur dem med såpa och vatten först så du inte får med dig eventuella sjukdomar på köpet...

JORD
Men vilken typ av jord ska jag använda egentligen? Det duger gott med blomjord, balkonglådejord eller vad de nu kan ha fått för namn. Poängen är att det ska vara näring i jorden så att de små liven får ny energi!

ATT VÄNTA ELLER INTE VÄNTA...
Så du har fått ett par karaktärsblad och känner dig inte riktigt redo att plantera om? Lugn! Vad jag vet så dör plantorna inte om du låter dem vänta. De kanske inte pinnar på i en rasande takt växtmässigt men dör tror jag då inte att de gör. Jag skulle nog säga som så att jag själv hellre väntar en dag extra för att undvika att bränna rötterna (vilket är anledningen till att såjord används först). 

De stackare som planterades om för egen del denna gång var tusensköna, viol, smultron och en solhatt. Många små plantor blev det. Valde att testa hasselforsgardens kravmärkta e-jord. Jord är faktiskt en sån grej som det kan löna sig i längden med att kosta på sig ett par kronor extra. Är den dessutom kravmärkt så blir jag lite extra glad i magen.

Glöm nu för bövelen inte bort regel nummer ett! Med andra ord fortsätt ha kul! Känner du att du drivit upp för många? Det kanske gör lite ont i hjärtat men du får kasta om du inte orkar omskola allt. Är det mest en fråga om plats? Kolla om du har kompisar eller grannar som är sugna på att ta över några plantor! Kan ju faktiskt vara en strålande present.

Lycka till nu!


Chip!

ps 1

lite sällskap är inte alls tokigt under tiden.

ps 2

fina bilder på krukorna skadar inte heller. Inte så mycket för att jag kommer sitta och stirra mig blind på herr Krunegård, utan mest för att det känns fint att ha bra saker med!

Hurra hurra hurra!

Vad är det för dag idag? Är det en vanlig dag? Nä det är gubbens födelsedag! Och det har vi såklart firat! Jag är verkligen ett big fan av födelsedagar oavsett om det är min eller någon annans. Så idag bakades det tårta och så fick jag prova på att binda en bukett. Himla kul!


Chokladtårta med hallonfyllning, dekorerad med physalis. Riktigt god! Recept hittar du här! Jag hade i vanlig ordning i lite extra kakao för det tycker jag är gott!

Utan blommor så är det ju ingen riktig födelsedag! Och eftersom gubben är förjust i tulpaner så fick det så klart vara sådana med. Vad den vita blomman heter vet jag tyvärr inte, men fin är den i alla fall. Vårigt och trevlig resultat tycker jag ändå.

På kvällen fick vi sällskap av gubbens äldste och bäste vän som fick kaffe och tårta. Födelsedagsmiddagen tar vi imorgon, då blir det currykyckling med ris. Gott!

Chip!

Turistliv i London?

Jag sitter och klurar lite på vad min hellediga dag i London ska innehålla. Jag vill ju upptäcka så mycket som möjligt, på så kort tid som möjligt och så klart så billigt som det bara är möjligt. Många möjliga aspekter att ta hänsyn till! Fast förvisso, jag tänker att så många saker att se under en dag kanske bara blir, som mamma skulle sagt, varken hackat eller malet.

Ta big ben som exempel. Hade jag fortfarande gått i skolan så är jag säker på att min engelsklärare tyckt att jag skulle gå och se big ben. Men varför det egentligen? Alltså visst det är en gigantisk klocka, jag kanske är dum men det är ju allt den är. Jag har sett kort, jag är nöjd med det. Sen finns ju det där fördömda vaxkabinettet, visst det är lite coolt att folk lyckas göra sjukt naturtrogna vaxdockor. Visst jag är imponerad. Men behöver jag verkligen se kändisar irl? Och dessutom betala dyrt för det?

Hyde park är jag sugen på, enligt en av mina vänner ska det vara sjukt mysigt och vara väldigt mycket som händer där hela tiden. Gratis är godast!

Fler förslag på vad man kan ta sig för i London? Helst kostnadsfria alternativ och gärna något lite annorlunda.
Just det har lovat kära mor att jag ska klicka in ett litet inlägg varje dag under resan så hon slipper oroa sig, är jag inte en bra dotter så säg? Inläggen kan man finna på samma ställe som detta inlägg, 5 of 5 så klart!
Chip!

Ojdå!

Någon har plockat ner mina fina lapp. Typiskt också! Kanske är någon som är rädd för chiliplantor? Hmm... tåls att tänka på!

Chip

Kära mor och kära far (eller någon annan som gärna vill köpa paket åt mig)

Okej jag vet att det är långt kvar till sommar, sol och födelsedag. Men tiden går fort och när jag ändå har en sak som jag verkligenverkligenverkligen önskar mig så kan jag väl lika väl yppa den? Så mamma och pappa om det skulle vara så att ni funderar på lämplig födelsedagspresent så önskar jag mig flygbiljetter till London alternativt någonstans att vila mitt huvud i nämnda stad i en knapp vecka. För dit ska jag i alla fall!

Chip!

ps. om ni tycker att det är en bra idé får ni gärna hinta på något smidigt sätt så det inte köps dubbelt... för det vore tokigt...

Projekt gröna balkonger!

Igår tog jag mot till mig och satte upp lapp i trapphuset. Hoppas att någon nappar!Jag har varit ful nog att välja ut det jag själv vill ha och ge bort resten. Snart kommer det nämligen bli trångt det är ju hur mycket annat som helst som börjar gro... Syster kan vara lugn det finns till dig med!

Chip!

And the show goes on!


Min chili är verkligen så himla fin! Den står och göttar sig på köksbordet och verkar gilla sina nya små krukor i tidningspapper. Dessutom får jag ju lov att säga att det ser ganska snyggt ut med tidningspapper! Kanske ett tips både för shabby chic fans och miljövänner? De har ju onekligen kommit väldigt olika i utvecklingen och två stycken ville nästan ge upp. Det visade sig med att det räckte med att flytta dem från det kalla fönstret, nu ser det ut som att de trots allt kommer att klara sig!Tusenskönan är ju inte lika stor och frodig som chilin men jag tycker nog att den ser ut att trivas ändå! Ska bli spännande att försöka omskola dem så småningom... Hoppas att jag inte dödar dem bara... Gillar att de är lite luddiga också!


En liten rudbeckia har klarat sig från första sådden... men den verkar ta sig bra om än långsamt. Sen är den ju en perenn också så jag räknar inte med några vidare värst underverk i växandet. Ett par stycken till har klarat sig från andra sådden. Lyckades dock ta död på nästan allihop eftersom jag glömde vattna lite i morse. Typiskt också. Jaja så är det väl med växterna. Det jag förhoppningsvis kan vara säker på är att de som väl klarar sig igenom min behandling också klarar sig ute i stora världen.

I söndags satte jag marssådderna och herre min je vad fort det går! Tomaterna har redan tagit sig upp, både Gold nugget och Tiny tim, de har fått sällskap av vanlig- och röd basilika och krydd- och citrontimjan. Ja och så några tusenskönor till. Allihopa har jag satt under lampa nu så de inte ska ränna iväg för mig! Idag la jag några till persiljefrön i blöt, denna gång en slätbladig variant. Tänkte att det kan vara kul att jämföra resultat.

To be continued!

Chip!

SÅ här gör jag!

Jag lovade ju häromdagen lite tips inför fröodlandet. Mitt internet var dumt i huvudet igår så det blev inget med den saken men nu är det lagat och jag redo!STEG 1
Ta fram allt du behöver för att sätta igång. Vissa fröer så som persilja mår gott av att stå i vatten några dagar. Det står 2-3 på paketet, jag är dålig på att planera så för min del brukar det kunna bli lite till... Igår var det just persilja som fick komma i jord.

Har du inget minidrivhus finns det massor av andra grejer som funkar minst lika fint. Återanvänd förpackningen från körsbärstomater eller vindruvor bara. Det enda som man behöver tänka på är att det ska finnas hål i botten! Lock går att tillverka av plastpåsar om det skulle bevövas.STEG 2

Fyll upp jord i de små krukorna så du har ungefär så långt kvar som sådjupet som är angivet på förpackningen. Själv kör jag med ögonmått, jag gillar att vara lat! Tryck till jorden lite innan du lägger dit dina frön.


STEG 3

Lägg i frön! Nu kanske du funderar på hur många frön som ska i? Jag vet att jag tyckte det där var lite klurigt förra året när jag gjorde allt för första gången. Det beror lite på, vissa frön så som tomater, chili och basilika vill jag ju i slutändan ha en och en som stora kraftiga plantor. Då räcker det med att peta ner ett par stycken per fack, gärna så långt ifrån varandra som möjligt så det blir lättare att plantera isär sen när det kommer på tapeten. Andra växter som blir lite mer som tuvor, tänk till exempel på timjan eller gräslök, är det bara att trycka ner mängder av frön. Ta tills du skäms helt enkelt.


STEG 4
Täck fröna med jord hela vägen upp och vattna igenom ordentligt. Jag brukar spraya på. Riktigt små frön som inte behöver täckas med jord vattnar jag innan jag lägger i frön. Jag vet ärligt talat inte vilket som är bäst. Än så länge mår växterna bra och ser till att komma upp så nåt gör jag väl rätt ändå.

STEG 5
Avsluta med att sätta på locket och ställ lådan/orna på nåt bra ställe. Själv brukar jag försöka ha sprayflaskan i närheten hela tiden så jag inte ska glömma att vattna alternativt skjuta upp vattnandet till lite senare...

Sen är det bara att vänta... och vänta... ibland går det fort och ibland tar det tid. Men lika glad för det brukar jag bli ändå så fort det kommer upp nåt! När det händer vill växterna ha lite mer ljus. Och så kan du ställa luvkan lite på glänt också.

VATTNING
Alltså vattning är verkligen a och o och det som jag är sämst på i perioder! I alla fall i år... Tumregeln är fuktigt inte blött och absolut inte torrt! Känn och kika och vattna vid behov. Speciellt nu när de är så där superdupersmå och urkänsliga så är vattningen jätteviktig. Under våren har jag en liten procedur där jag både säger god morgon och god natt på fröbebisarna. Då passar jag på att kika på vattenbehovet.


LJUS
Olika växter är olika beroende av riktigt bra ljus. Till mina ljusälskande chiliplantor har jag använt en lågenergilampa med så högt antal lumen som möjligt. Än så länge verkar de må fint. Skillnaden mellan vanliga lampor och lågenergilampor är två. Dels alstrar vanliga lampor mer värme än lågenergivarianten och dels handlar det om mängden ljus (antal lumen). Kombon lite ljus/varmt ger förvisso höga plantor, men skrana sådana. Fina tjocka plantor kan gärna ha det lite svalare och ljust. Håll koll och kika på liven mår.SIST MEN INTE MINST!
Ha kul!!! När odlandet inte handlar om liv eller död utan faktiskt bara är en hobby så är det faktiskt nästan den viktigaste punkten. Gör precis så mycket eller lite du vill och var inte rädd för att varken utmana dig själv eller inse dina begränsningar. Det är helt okej att köpa en färdig planta. Och du får faktiskt fröodla fräna saker. Om du vill! Det här året har jag redan misslyckats med ett flertal saker och andra saker har gått högt över mina förväntningar.


Frågor på det? Eller synpunkter och ännu bättre tips? Feedbacka mig gärna!

Chip!

Power up!

Alltså den här dagen började allt annat än bra. Först försov jag mig typ en timme till praktiken. Dessutom hittade jag inte ståltråden till kvällens Vojago torsdagsträff. Så jag och löpkatten sprätte runt här hemma och fräste och muttrade ikapp.

Sen tog dagen en helvändning! Jag fick nämligen en ny odlarkompis! Det är nog fortfarande dagens bästa. Finns det något bättre än att inspirera andra att göra bra saker? Tror inte det. Imorgon kommer det som en följd av detta upp en början på en trestegsraket, en liten odlar skola. Ärligt talat hade jag velat ha precis en sån själv för ett år sedan när jag hittade mitt nya intresse...

Nu på kvällskvisten forstatte dagen i samma goda anda. Var på ovan nämda onsdagsträff och skulle visa lite hur man luffarslöjdar. Något jag också är rookie på men vad tusan! Jag var supernervös innan vill jag lova, mitt upplägg kändes minst sagt tunnt. Men det gav sig riktigt bra och det slöjdades hej villt! Riktigt imponerad av det som blev till under kvällens lopp.

Så nu känner jag mig fylld av positiv energi, redo att möta morgondagen! Då blir det som sagt odlarskola och så får jag väl lov att visa hur det går för det som växer här hemma. Det växer så det knakar kan jag avslöja så här i förväg.

Chip!

Jag är inte bara kvinna, jag är människa också!

Alltså avslutningen på årets internationella kvinnodag var ju för egen del världens bästa! Båda mina tjejor kurrandes på magen och "mina drömmars stad" i näven. Najs! Borde kanske ha rotat fram Simone de Beavoirs "det andra könet" men ärligt talat så varken äger jag den eller har läst den. Shame on me!

Det är fantastiskt att det åtminstone en dag om året pratas jämställdhet utan att för den skull handla om huruvida Schyman är en gudinna eller jävulens påfund! En sak fångade mitt öga lite extra mycket, en av mina mina många vänner i det sociala nätverket facebook funderade på om det inte trots allt var rättvist att män tjänar lite mer, de äter ju i snitt mer och deras kläder är vanligtvis lite dyrare. Jag skulle gärna se den löneförhandling där någon får påökt för att de börjat köpa dyrare kläder. Jag tjänar ju inte bättre än Linus för att jag äter mer, jag har bara ett lite bättre jobb helt enkelt. Svårt att tro men så är det faktiskt. Problemet är att Lisa får lägre lön och en klapp på rumpan och ska vara nöjd med det samtidigt som Kalle får mer pengar och en klapp på axeln. Dessutom är det mer sannolikt att Kalle i slutändan blir chef över Lisa, han behöver knappt ens vara bättre. Tjejer ska vara nöjda och killar ta för sig. Det är bara att finna sig.

Men hallå alla feminister och jämställdhets människor! Det är ju nästan alltid tjejen som får ta barnen vid eventuell separation med eventuella barn och eventuell odelad vårdnad! Det är ju mycket mer orättvist så kan ni inte bara vars tysta och nöjda nu? NEEEEJ! skriker anna feminist. Två fel blir väl aldrig ett rätt om jag inte missminner mig. Om vi inte snackar matematik där två negativa bli en positiv. Men i verkliga livet blir inte kvinnors situation bättre för att män inte anses vara lika bra föräldrar. Snarare tvärt om! Faktum är att jag är ganska övertygad om att just bilden på föräldraskap håller på att förändras. Det räcker ju med att se på far/morföräldrarnas generation och min generation. Idag börjar det vara helt okej för pappor att vara hemma med sina små något som var sjukt underligt för 50 år sedan. Personligen vill jag att mina framtida barn ska ha mängder av vuxna förebilder, män, kvinnor, straighta, flator, bin, Svenssons, orginal, kopior och allt annat du kan tänka dig. Faktum är att jag fram tills inte alls länge sen inte ville ha några barn överhuvudtaget något som enligt normen också är helt uppåt väggarna. Jag är ju kvinna, kvinnor ska ju drivas av sin önskan att bli mammor annars är de ju konstiga!

Jag skulle kunna väva ut ytterligare men får nog sluta här. Det jag ville få fram är att jag vill att människor ska få vara människor och att vi måste sluta låta kön bestämma vem som får tillgång till makt, pengar och barn.

Chip!

8 mars

Då var det återigen dags för internationella kvinnodagen! Kanske ska bege mig ner på torget för att bränna lite bh-ar? Jag är ju trots allt feminist ända in i själen... eller vänta lite nu! Jag har i ärlighetens namn aldrig riktigt förstått det där med att behöva bränna bh-ar! Varför skulle jag vilja göra mig av med en av de absolut bästa prylar jag äger? Utan den så blir varje tur upp/ner för trappor eller stressande till olika saker näst intill olidligt! Min rygg och mina tuttar är ytterst nöjda med nämda uppfinning hur som haver.

Egentligen är det ganska många saker när det gäller hur jag förväntas vara som feminist som jag tycker är ganska underliga. Jag menar jag trodde poängen med feminism var att jag skulle få vara jag för den jag är och inte för vad jag råkar födas med mellan benen. Bara för att jag har en murva så vill jag till exempel inte ha lägre lön eller förväntas vara på ett visst sätt. Och just för att jag tycker så har jag helt plötsligt dragit på mig en massa andra fördomar. Helst ska jag vara någon form av maskuliniserad individ, eller ännu hellre avkönad totalt. Men om jag då råkar gilla att ha kjolar och klänningar? Eller om jag faktiskt råkar bo med en kille? Eller va o fasa jag gillar att sticka och baka!

Och ärligt talat den mest tjejiga av tjejer kan faktiskt vara en dunderfeminist.
Klockren seriestrip som hänger på vårt kylskåp. Ganska talande.


Chip!

Mmmbop!I sommar spelar mitt favoritband alla kategorier i London! Inte nog med att de bränner av en spelning neherå det blir minsann fem! En för varje studioalbum kan jag tala om för den som inte lyssnat på Hanson sedan Mmmbop. Eftersom jag har världens bästa pojkvän så är det klart att jag får gå! Teenyfansonet* i mig jublar av lycka må jag lova!

Den något vuxnare delen av mig längtar efter att få sätta sig på tåget om lite drygt en timme. Inte för att Norrköping på något sätt är dåligt (annat än för plånboken) men det ska inte sopas under mattan att det finns en kille jag är lite kär i som råkar bo i min lägenhet. För att inte tala om två katter som jag vill krama hårt och länge! Ja och så har vi ju mina små fröbäbisar som ska inspekteras.

Nu ska jag plocka ihop mig och traska så smått tror jag. Men först en till...


jag vet inte hur det är med andra människor men personligen så dreglar jag lite. Inombords, jag är ju fortfarande på kontoret!

Mmmbop! Och trevlig helg!
Chip!


*Fanson=Hanson fan på hanson fan språk.

Hund vs Katt


Igår när jag hade gått och lagt mig så hoppade vår hund Karla upp i sängen och ville mysa. Himla härligt vill jag lova! Det som slog mig var att det var länge sen jag hade en hund i min säng, nu för tiden är det mest katter. Men vilket är egentligen mysigast?

Det är dags för...


Ljud
Katt
Hur gosigt är det inte med en katt som ligger och spinner? Inga direkta snarktendenser gillas också, speciellt när det är prat på att sova!
POÄNG: 3/3

Hund
Tyvärr så har i alla fall vår hund vissa snark tendenser. Men det är inte så farligt som det skulle kunna vara och när hon bara snarkar lite så är det mest gulligt!
POÄNG: 1/3

Mys faktor
Katt
Mjuka gosiga och alldeles luddiga. Det är svårt att inte bli förälskad i en katt! Varma är de också och de ligger ju hellre på dig än bredvid dig när det är dags att sova. Tyvärr så är ju katter lite egna av sig och väljer helst när det ska gosas själv vilket drar ner poängen något.
POÄNG: 2/3

Hund
Härliga härliga hund! Kan gosa länge mycket och när som helst. Hunden som gjorde mig sällskap i natt får dessutom en extra nostalgipoäng! Hon har ju trots allt varit med mig genom nästan halva mitt liv vid det här laget. Ingen har väl fått trösta som hon på ett så språklöst och kravlöst sätt.
POÄNG: 3/3 +1 nostalgi poäng

Plats
Katt
Man kan ju lätt låta sig luras och tro att en katt inte tar så särskilt stor plats i en säng. Tänk igen i så fall! Trots den ynka storleken så tar de gärna upp halva sängen och om du inte ger dem det så ger de dig dåligt samvete. Men det är klart ska det gosas så ska det och plats går ju alltid att offra...
POÄNG: 2/3

Hund
De flesta hundar är ju större än katter. Vår hund är inget undantag! Trots detta så tenderar hon att ligga vid fötterna snarare än bredvid vilket är en stor platsbesparing. Men det är klart... plats tar de ändå!
POÄNG: 2/3

Summering

KATT
7/9

HUND
7/9

IT'S A TIE! Och lite tur är väl det! För jag hade nog haft lite dåligt samvete om någon av mina gosegrisar hade fått stå med skammen som förlorare...

Nu dags för skola!

Chip!

RSS 2.0