Lördagsnöje

 

Vad kan väl passa bättre än att få lite jord under naglarna tillsammans med ett glas vin så här på lördagskvällskvisten? Notera: liten flaska vin. Måttfullt.

Chip!

 


Med en enkel tulipan

 

Igår firades gubbens födelsedag. Idag har tulpanerna dessutom haft vett nog att börja slå ut. Får då lov att sägs att jag är ganska nöjd med resultatet.


Himla smart med lång resväg för den delen kan man knåpa blommor på vägen hem, det gillar jag! 

Chip!

 

 


I <3

 

min trogna följeslagare balkongen! Jag lovar jag har inte glömt bort den. I helgen piffades den till och med upp lite. En liten butik på hörnet under mitt kontor säljer superbilliga växter så jag passade på att sno med mig ett brätte penséer, några påskliljor och en pärlhyacint fick följa med på tåget hem. Och det går liksom inte att skaffa fina blommor om resten ser ut som skräp. Med andra ord tömdes gamla krukor på jord, golvet sopades och tyget som suttit uppe under vintern och blivit fult slängdes helt sonika. Får se till att hitta nya påslakan att använda... Ja så bytte jag matta med.

Nästan allt som ska försås har pillats ner i jord (och kommit upp!). I år satsar jag på:
Tomater, black sweet cherry. Urgoda tomater! 
Basilika, genovese. Supermånga! Nom nom
Timjan, storbladig. 
Persilja, grüne perle och plain leefed. Krusbladig och slätbladig, tryckte ner typ tusen fröer, det blir nog bra. 
Chili, hot lemon. Hoppas den blir lika god som den låter! 
Gräslök. Den från förra året har redan börjat kika upp, lycka!
Ringblommor, frö från storTherese. Tänkte klämma hela sockerlådan full! 

Kanske nåt mer. Men jag tror det kan bli bra så där. Jag tänker lite färre sorter men mycket av det jag har. Vi får se hur det går. 

Chip!

 


Nog katten...

 

...kan man väl gissa var jag har farit fram?

 


Arbete ger frihet?


Arbete är ju nu som alltid ett hett ämne. Fler ska i arbete, vi ska arbeta mer och längre. Själva arbetet har gått från att vara något som ska försörja och nära våra liv till att vara våra liv. Vi har blivit våra arbeten och står du utanför så är det något som är fel, helst på dig.


Fler jobb ska det skapas. Vilket i klarspråk betyder mer ska produceras och mer ska konsumeras. Detta samtidigt som vår planet tydligt visar att vi redan för länge sedan passerade gränsen för vad som är rimlig konsumtion. Banker ska räddas och länder ska räddas. Vi kämpar med konstgjord andning på ett system som håller på att förgöra sig självt. Min tanke är att vi kanske borde tänka om. Kalla mig gärna lat och oarbetsvillig eller oambitiös eller vad katten du nu vill ge det för epitet. Men ärligt talat är det mer pengar och mer prylar vi vill ha eller är det kraft och tid att göra det som gör oss hela som människor?


Varför ska vi driva upp tempot så förbaskat hela tiden? För vems skull är det bestämt att heltid ska vara 8 timmar om dagen? Jag kan med ganska stor säkerhet säga att det inte är oss själva vi gynnar. Fråga nästan vem som helst om vad de skulle ha mer av och jag är övertygad om att svaret är tid. Mer tid till vänner, mer tid till familj, mer tid till hobbys. Mer tid till att göra ingenting. Detta ingenting som idag föraktas som pesten. Detta ingenting som ger oss möjligheten att orka och vara så bra som människor som vi bara vill och kan.


Varför inte halvera arbetstiden? Och nej jag menar inte med bibehållen lön. Och ja jag vet att det skulle vara en tuff omställning ekonomiskt. Men förr eller senare kommer vi få ta smällen av vår levnadsstil och är det då inte bättre att vi själva kan sätta villkoren? Jag är ta mig tusan villig att begära medborgarlöner. Men men men säger kanske du. Ja varför inte säger jag. Jag tror på människan och jag tror på den inneboende viljan att göra bra saker och viljan att bidra. Ibland kan det bara bli så att man för stunden inte har något att göra. Dessutom skulle det då bli ganska uppenbart vilka prylar som vi ser som absolut nödvändiga. "Öh nej jag tänker inte lägga min tid på att göra [sätt in valfri poänglös pryl här]" så gör man något som man tycker är bra istället. Typ träffar en kompis eller hjälper en gamling. "Öh vaddå att jag ska arbeta hela sommaren så att jag kan betala dig hutlösa summor pengar för att du lånat ut av ditt överflöd som har skapats av att andra har lånat pengar före mig?" och så gör man något vettigt istället. Typ rensar ogräs eller åker ut och fiskar med sin dotter.


Och sluta hitta på idiotier som att jo men alltså är man ung så kan man ju jobba lika mycket men med mindre lön/sämre villkor/längre pendlingsavstånd/längre flyttar. Det hjälper liksom inte, det gör bara en redan utsatt grupp människor mer utsatta. Gruppen människor som lär sig att ett arbete inte handlar om att du ska kunna påverka eller må gott utan om att ta vad som helst och niga och bocka inför chefen (och dessutom vara jääääävligt tacksam för att du har ett arbete oasvett under vilka villkor det må vara). Du vet ju liksom inte hur länge du får stanna denna gången. När provanställningen/praktiken/gränsen för lägre arbetsgivaravgift/annat tidsbegränsat fenomen är passerad kommer du få vara kvar då? Förlorar du din chans att försörja dig om du står upp för dig själv och säger ifrån? Jag blir fan arg. Arg och förbannad. Och jag är säker på att det är fler som känner som mig ändå ser jag förhållandevis få knutna nävar.


Nej 4 timmars arbetsdag och ståuppfördigsjälvkunskap som obligatoriskt ämne i skolan. Punkt.


Chip!


Kollo fika!


Min plats på jorden

Från och med idag kan jag titulera mig kolonist! För 1000 pix om året är jag fri att göra näst intill vad jag vet med mina drygt 200kvm jord. Lotten är ny för i år så det är ingenting gjort än så länge vilket betyder två saker:

1. Jag har ingenting annat än min egen fantasi att förhålla mig till!! Wiiie!!
2. En hel massa jobb...

Var dit och träffade ordförande och kassör för rundvandring och kontraktskrivande. Fick veta en hel massa bra och har blivit lovad en tur till ett bra ödehus för att kika på gamla fina växter. Är upp över öronen glad och ser fram emot att få påta och greja i sommar! Blir nog inget hus i sommar men va tusan tält har funkat förr.

Nu ska jag återgå till dagens söndagsångest som innebär att läsa om bärodling och alldeles för mycket smågodis.

Chip!


Inga jävla grattis!

 

Igår var en riktig skitdag. En sån dag som man vet redan när man går upp att den kommer bli riktigt jävla dålig. Första tecknet är den där obehagliga känna sig tjock och ful känslan. Sen är det inga kläder som passar eller tilltalar. Visst tusan snöar det igen också! Tusen mil snö och mer som bara vräker ner. Då är ingenting roligt längre. Väl på tåget med en mage som känns som en near to exploding zeppelinare blir du tvungen att byta tåg på resan till jobbet. Just den dagen. Med snö upp till armvecket. Bitterheten liksom slickar dig i ansiktet likt en överexalterad blodhund.

I det stadiet hör och läser jag tusen "grattis på kvinnodagen". VA FAN!?!? Ge mig knutna nävar och arga utrop! Vadå grattis? Grattis till låg status och magsår? Eller grattis till lägre lön för lika arbete? Jag går väl inte och grattar judar på förintelsedagen eller andra utsatta grupper på sina dagar. Kvinnodagen är till för att uppmärksamma den skeva könsmaktsordningen samt det förtryck som kvinnor v ä r l d e n ö v er utsätts för och då bli jag ta mig tusan provocerad av grattisönskningar och blomkvastar. Snacka om att använda härskartekniken förminskande.

Som tur var fick jag vara arg över telefon med en utmärkt vän igår. I present av gubben fick jag även vara arg över en skål linssoppa i soffan. Plus att han tog fram ett klipp från Tankesmedjan där de sa precis det jag tänkte med.

Så inte grattis i efterskott på kvinnodagen. Ut och kräv det du och din snippa förtjänar!

Chip!

Ps. Jag har blivit med kolonilott! Så är det någon som har spännande perenner, frön eller bärbusksticklingar tas de gladeligen emot!

 


RSS 2.0