Virktutorial del 2

Stolpe (st)
Gör ett omslag, alltså vira garnet, om nålen. 

Dra nålen genom maskorna (eller under raden luftmaskor om du jobbar på det sätter) 

Hämta upp garnet. 

När du dragit tillbaka nålen ska du ha tre öglor på nålen. 

Hämta garn och dra det igenom de första två öglorna. 

Hämta garn igen och dra igenom de sista två. Du har nu gjort en stolpe! 

Variationer

Halvstolpe (hst) 
Dra igenom alla tre maskorna på en gång. 

Dubbelstolpe (dst)
Gör två omslag om nålen. Precis som på en vanlig stolpe drar du igenom två öglor åt gången. Trippelstolpe gör du tre omslag osv. 

Lite små tips, tricks och annat 

Så här trär man normalt sätt igenom nålen. Nålen ska med andra ord genom båda maskbågarna. 

Om det inte står i beskrivningen att nålen ska igenom den bakre maskbågen:

Eller främre maskbågen: 

Att virka i den bakre maskbågen kan vara smart om man till exempel virkar tofflor eftersom det ger en väldigt snygg kant! 


Drar man ut tråden från mitten av ett nystan som ser ut så här så spar en supermycket jämmer och elände. Nystanet ligger still och du behöver inte ägna en endaste tanke på att göra lösa små rullar. 

Nu får det vara nog med virkning för idag. Om Tigern är snäll så lägger jag upp lite fler. Som hur en läser mönster och så! 

Chip! 

Virktutorial del 1

Tigern ligger i knät och sover så jag tänkte passa på att lägga upp en liten snabbguide. Kom gärna med feedback så kan jag lägga till/ta bort/ändra om det behövs! 

Luftmaskor (lm om en läser mönster) 
Alla mönster börjar med luftmaskor. Allt från ett par stycken till hur många som helst. Börja med att göra en ögla som du trär runt virknålen och drar åt. 

Hämta upp garnet med nålen.

Dra garnet genom öglan och ta-dah! Du har en luftmaska. 

Fortsätt att göra så många du behöver. Varje v är en maska. 

Smygmaska (sm)
Smygmaskor används bland annat för att sluta en rad maskor till en cirkel. Luriga rackare är vad de är! 

För att sluta till en ring (som här) trä nålen genom första maskan. 

Hämta upp garn med kroken. 

Dra tråden igenom båda maskorna. Done! 

Fastmaska (fm)
Trä nålen genom en maska och hämta upp garn. Du ska nu ha två maskor på nålen. 

Lägg upp garn på nålen bakom kroken. 

Dra garnet genom båda maskorna. 

Du har nu en fastmaska! 

En rad fastmaskor ser ut så här. 

To be continued!

Världens bästa plagg


Jag har verkligen dille på klänningar! Så himla bra plagg på små barn. Dels täcker de bra så en slipper tråkiga glipor där det annars kommer in kallt. Dels går de att använda läääänge! Speciellt om de som denna saknar ärmar. Nu tex är den ganska lång och väldigt pösig, om några månader blir den lite mer som en liten tunika. Perfekt! Vill en addera lite värme sätter en på en body/tröja under och är det verkligen svinkallt ytterligare en tröja innan overallen åker på. 

Sen att det är så jävla gulligt så jag kräks på mig själv är ju bara ett plus. Just denna upptäckte jag att jag köpt två av, i olika färgsättning. Blir lätt så när en som vi handlar det mesta begagnat. Vår budget är ganska stram så det gäller att vara smart på vissa områden. Så vi sprider ut klädköpen och köper kläder som vi gillar när vi hittar dem. Utbudet varierar ju rätt kraftigt så jag försöker ligga en eller ett par storlekar före. Vilket visade sig vara väldigt skönt när Tigern föddes... Då var jag evinnerligt tacksam att det låg gott om kläder i storlek 62 hemma och väntade! 

Tights och strumpisar är ytterligare en kärlekshistoria som jag inte kan få nog av! Varmt, gôtt och fullkomligt bedårande!

Chip! 

Ooops...!


Eh alltså gick ut för att hämta posten och pratade en sväng med grannen. Kommer in och ser mig själv i spegeln. Alltså oj, ja jag är väl sämst på att borsta håret. 
Mvh trollmor 

Färgbomb

Ytterligare en storlek har rykt och en ny gör entré i garderoben. Dvärgmamman har fått en aspirerande basketspelare och han drar nu vid 9 månader storlek 80/86. Måste banne mig lära mig att sy snart. Dels för att jag också vill ha kläder i tusen färger och dels för att kläderna liksom blir tråkigare upp i storlekarna. Snart kan vi inte längre köpa kläder från bebisavdelningen där det ändå är lite fredat från extremkönade kläder. Är allergisk mot framför allt farliga kläder. Alltså kläder i mörka och hårda färger tillsammans med "häftiga" tryck. Lika så är jag inte überförtjust i opraktiska prinsessbakelser. För mig är det viktigt med glada färger och rymlig passform. En ska liksom bli glad av att träffa ett barn och ett barn ska kunna leka obehindrat i det hen har på sig. 

Det kanske låter oviktigt för andra men jag tänker att det är de yttre markörerna som liksom styr, medvetet och omedvetet, vårt bemötande av individer. Och för mig är det av vikt att Tigern dels får utrymme att vara ledsen eller besviken eller arg utan att bli bemött av ett "stora starka killen klarar väl det där Hö Hö". Behöver han ha en trösttutte får han en trösttutte. Alltså jag är ingen supermamma, ibland kan jag eller orkar jag inte ta upp han bums. Men min ambition ligger där. Ofta sammanstrålar dåligt humör från Tigerns sida med dåligt humör från min sida och det är en fråga om höna och ägg. Men det är en annan diskussion. Dels vill jag att han ska få upptäckar- och lekutrymme. Kläder går att tvätta. Golv går att skuras. Men tänk själv skillnaden i att bli bemött med ett leende och bus mot sitt still och var tyst. 

Barn är varken gjorda av glas eller ståltråd. De är mjuka små människor som upptäcker världen och vad illustrerar det bättre än färgglada kläder? 

Chip! 


Kalasdag

Idag anordnades det stora barnkalaset i stan. Mängder av aktiviteter, allihopa kostnadsfria. Tigern åt sig mätt på fruktbitar och somnade i vagnen lagom till att vi skulle kika på brandbilar. Typiskt! Han vaknade dock i tid till att se sin första teaterföreställning. Tur det! Teaterföreningen Volt spelade Pelle Svanslös och även om Tigern kanske är i minsta laget så tyckte han att det var lite spännande. Han satt en stund på gubbens axlar med vidöppen mun och ögon stora som tefat. Mamman och pappan uppskattade också tillställningen! 

Kul att börja kunna ta med Tigern på lite aktiviteter så där. Lite läskigt att tänka att han kommer bli lika stor som de andra barnen, tur vi har tid på oss att växa in i det! 

Chip! 

Torsdagspyssel


Igår körde vi igång med pysselkväll på riktigt! Förra veckan smygstartade jag och Stickan med att måla miniminitåg. Igår kom förslag om att gjuta egna talgbollar. Får lov att erkänna att min delaktighet i resultatet inte var särskilt högt. Fick ränna efter Tigern och se till att han undkom brännskador... 

Tillvägagångssättet var tämligen enkelt dock. Först smältes kokosfett i en gryta. Under tiden ställdes små formar ut på plåtar, vi använde gamla metallformar. Någon pillade i lite fågelfröblandning och ett snöre. Sen i med oljan och toppa med frysta lingon. Plåtarna fick till sist stå på verandan i kylan en stund innan vi stjälpte ur bollarna. 


Stickan och jag gjorde en liten fågelinstallation tillsammans med ett av mina näsäpplen och en fin pinne som vi hängde ut i trädgården utanför vårt köksfönster. Själva kakan hade ett hål i mitten som vi trädde tråden igenom. Får se om det nappar några småfåglar. Eller om kråkorna sätter i sig rubbet. 

Tycker resultatet blev kanonfint! Hoppas att vi blir ännu fler nästa gång. 

Chip! 

Anne FrankDet syns var jag sitter med Tigern. Fast just nu är det enda ljudet han ger ifrån sig snarkningar. Inte lätt att vara liten och upptvingad på morgonen! 

Tror min namnskylt är resultatet av en minnesanteckning. Anna o Frank. Anne Frank. Har ju ett så himla krångligt efternamn dessutom. 

Chip! 

K town


Idag är jag i Karlstad och lajvar lattemorsa. Föreläsningar med frivillig organisationer i Värmland står på schemat, kul! 

Chili of doom


Chilin som blommade fick fortsätta göra det. Tror plantorna håller på att gå helt bananas för det är ett gytter av blommor, knoppar och små frukter som växer sig större varje dag. Vågar knappt andas när jag går förbi av rädsla för att störa det bräckliga lilla ekosystemet. Känns som att minsta lilla förändring kommer ta livet av plantorna helt. 

Det här måste ju helt klart ta priset som årets största oförväntade framgång! De skulle ju trots allt varit på komposten för länge sen. To be continued!

Chip! 

Någon


Som liten var en av mina favoritböcker boken om någon. Någon hos oss lämnar också spår lite varstans. Förutom klossar är äppelbitar en stor favorit att gömma lite varstans. En vet ju aldrig när en kan behöva ett snack? 

Natt! 

Gôtt mos


Nåt som jag nog aldrig kommer tröttna på är hummus. Minns fortfarande första gången vi åt det hemma och det var helt klart kärlek vid första ögonkastet! Familjen skulle testa nåt nytt så det friterades falafell och hackades grönsaker och värmdes bröd. Falafell var inte alls en hit för min del vill jag minnas, det var innan tiden falafell fanns färdigt i frysdisken. Innan alla spännande kryddor hade försvunnit ur receptet. Hummus däremot hade jag kunnat äta en hel skål! Så lent och gott och milt trots att den smakade starkt av vitlök. 

Jag gör den på samma sätt som en god vän till mig. Med rödlök, oregano, lite tahini och olja. Mixa och så klart! Vill man göra den lite grövre så mosar man med ett glas eller en flaska. Allt beroende på vad en ska ha den till. Orkar man så är det sjukt värt att koka kikärtorna själv. Billigt och en relativt liten arbetsinsats! 

Chip! 

Vår amning so far
Tänk att det snart gått 9 månader sen Tigern för första gången låg på mitt bröst. Den (stora) lilla människan som pickade och sökte efter bröstet. Minns att jag var så fascinerad över hur snabbt han faktiskt hittade rätt. Jag hade läst varenda broschyr jag kommit över om amning och såg verkligen fram emot att få göra det, väl medveten om att det inte alls fungerar för alla. Lättnaden i att han fann bröstet och instinktivt visste vad han skulle göra var enorm. 


Det ska erkännas att det inte har varit mysigt och gosigt varenda tillfälle. Vissa dagar ville jag nästan kasta iväg honom för att jag hade så ont efter förlossningen. Men av någon anledning så fungerade amningen utan några som helst problem. De första månaderna var amningen liksom det enda som fungerade för mig. Trots smärta. Trots skador. 

Det är så himla häftigt att se hur vår relation har förändrats sedan början. Då var amningen allt han hade. Jag minns hans simmiga ögon innan han somnade om och lättnaden varje gång han först blev tyst och sedan stötte ur sig nöjda små ljud varje gång han kom till bröstet. Nu är amning förvisso hans primära näringskälla men den är så mycket mer. Det är så häftigt när han så tydligt visar vad han vill ha och girigt tar för sig utan att fråga. Speciellt våra morgnar består av attackamningar och många goda skratt. Vi har gått från kaos till av Tigern införda rutiner. Dagar som idag är det klart det blir mer när han är sjuk och behöver mig mer på alla sätt och vis. Det ska bli spännande att se hur vår amning utvecklas framöver! 

Tack vare fungerande amning har vi fått ett så himla fint sätt att anknyta till varandra. Ibland undrar jag hur det sett ut för vår del om det inte fungerat alla, hur hade vi fått vår anknytning att fungera då? Nu tvingades jag ju att spendera tid med min lilla Tiger fastän jag vissa dagar bara ville dra täcket över huvudet. Och nu är jag så fantastiskt glad över det för jag är verkligen kär i denna lilla varelse! 

Chip! 

Sjukstuga.


Inte ens en hel clementin orkade han med till frukost idag. Den lilla Tigern är idag en hyfsat slagen hjälte som ser ut att sova bort mer eller mindre hela dagen. Uppepå en helg fylld av så mycket intryck att till och med jag som vuxen blev lite lätt vimmelkantig så har stackarn fått feber. Varm som en nybakad liten kanelbulle! 

Dagar som denna är det tre saker jag är extra tacksam över:

1. Vår amning 
Jag vet att han får i sig mat samt
vätska och han får den trygghet som jag vet att han så väl behöver. Vi har en liten apbebis som väldigt gärna vill vara nära nära mest hela tiden och amningen är ett sätt som fungerar väldigt fint för oss. 

2. Vår stora säng
Vill jag så kan jag släpa hit ett bra pyssel. Företrädesvis ett tyst ett och helst ett som inte har ståltråd eller annat småvanskligt (för så stor är inte sängen). 

3. Smartphonen
Alltså hur söt och gullig räkan än är så är det faktiskt skönt att ha något att pilla med. En får tycka att jag är förkastlig om en vill men ärligt talat ibland behöver en veta att det finns en värld utanför bubblan. 

Vad uppskattar andra när de små är sjuka? 

Chip! 

Rostebröd


Som den hönsmamma jag emellanåt är så bakade jag ju bröd igår. Tycker det känns skönt att veta vad som finns i brödet, dessutom kan jag lätt välja bort saltet. Slås alltid av hur enkelt det är att baka bröd, jag fuskar ju förvisso med en maskin som sköter knådandet, blir till att spotta i näven och bli bättre helt enkelt. 

Kanske att jag lagt ut ett recept tidigare om inte så följer här recept på 

Formfranska (2 bröd) 
5 dl vatten
1 ägg
50 g jäst 
2 msk smör/olja
Dretmôe mjöl (alt helt lagom mycket)
(Salt)

Olja eller ägg att pensla med 
Frön 

Smula ner jästen i en bunke. Blanda med allt blött. Tillsätt mjöl tills det känns bra. 

Jäs 30 min (minst). Under tiden smörj 2 avlånga bakformar med olja, om en vill så kan en ha i frön i formen och skaka runt. Det blir fint. Och framförallt lite lättare att få ur bröder sen. Märkte jag som glömde. 

Knåda ihop och dela på två. Tryck ner i bakformarna. 

Jäs 30 min till (eller tills du känner dig nöjd). 

Pensla och strössla på frön. In i ugnen på 200 grader i typ 30 minuter.

Gôtt å rosta eller äta som det är. Jag skivade upp och sparade i frysen. Perfekt att ta fram en skiva till frukost till Tigern, är det stressigt är det ju bara att rosta! 

Så nu behöver jag inte berätta om den sjukt äckliga maten jag lyckades laga till middag ikväll. Phew! 

Chip! 


Favoritdagar
Älskar verkligen dagar som igår. En vaknar upp, utan några värre krämpor, möjligtvis en smula sliten efter en natt av ammande och närhetstörstande lillräka. Gubben och Tigern går och äter frukost och en får sträcka ut sig en stund. En hinner äta frukost och klä på sig innan det är dags för förmiddagsluren. Lagom till uppvaket får en besök och sällskap över en kopp kaffe och lite lunch. 

Visst regnar det lite ute men inte värr än att det bara är att dra på sig stövlisar och ge sig ut på promenix en stund. 

Barnet är på bra humör och det hinns med brödbak och muffinsbak och undanröjande av disk. Så skönt och kul när en har sällskap i köket! Stickan är verkligen en klippa på att baka muffins och prata strunt med! Att hon och Tigern dessutom är typ bästisar är dn fantastisk bonus. Och så får en avsluta det hela med god middag tillsammans med världens bästa gubbe, goaste ungen och en himla himla fin vän! 

Då gör det inte så mycket att vissa inte vill sova sent. Livet är liksom ganska precis som det ska vara ändå! 

Hur ska jag klara att börja jobba en dag och lämna iväg dagar som det här? 

Chip! 

Kom å ät!


Då var maten klar. Om typ två timmar. Hårt att laga mat.  

Ack du ljufva söndag


Vet inte vad som händer med mig men jag har nog börjat gilla söndagar! Just nu ligger jag bredvid mitt sovande barn och njuter av värmen från den lilla lilla kroppen, det enda ljudet är de små små andetagen och novemberregnet utanför fönstret. Så in i Norden rofyllt så jag nästan kräks på mig själv! Köket är skurat och i alla fall halva hemmet dammsuget. Har börjat finna tillfredsställelse i att dona hemmavid, försenat boande månne? Eller så är det för att vi faktiskt fått tag på en lägenhet vi faktiskt trivs med. 

När lillterroristen vaknat ska vi fixa söndagssteken, världens kanske bästa bjumat! Lite fix och sen sköter den sig själv. Vi ska testa att göra leverpastej tillsammans med lite vänner ikväll, sjukt kul! 

Chip! 

Bananpannkakor


Med en glutenallergiker i familjen så har jag svårt att inte nappa på recept som har potential att bli nåt riktigt bra. Speciellt om de är typ superenkla och alla grejer ändå finns hemma. Nåväl här följer:
 
Recept (ca 8 st)
1 mosad banan 
1 ägg 
Ev 1 msk mandelmjöl 
Olja/smör till stekning

Blanda ingredienserna. Hetta upp olja och klicka i smeten. Vänd försiktigt (jag tog hjälp av en gaffel för att inte få en stor äggröra). Servera! 

Idag var det framförallt till Tigern jag ville hitta på nåt nytt i frukostväg och det verkade uppskattas! Ska tweaka receptet en aning tror jag, som sagt det har potential. Och det är trots allt en av gubbens gamla favoriter som jag vet han saknar. 

Chip! 

RSS 2.0