Masters of the grill


Så tokigt gott det är att grilla då! Idag var det en kompis och hennes barn som kom över under kvällen, vi bestämde att vi ta mig tusan ska bli bäst på att grilla i sommar! Vanligtvis är det ju någon karl som agerar självutnämnd master men efter den här sommaren ska det ta mig tusan bli vi! Go girls!!

Dagens marinad var ett hopkok av vad som fanns hemma; olivolja, några vitlöksklyftor, saft från 1/2 citron, en rejäl bit ingefära, paprikapulver, torkad chili, salt och peppar. Kanon! En stund innan vi la köttet på grillen petade jag ner en rejäl matsked honung också. Nom nom nom! Provsmakar alltid innan köttet åker i. Idag blev det fläskkotletter. Och så min favorit grillad potatis som tillbehör. Med en säck potatis i skafferiet har en alltid mat i magen. 

Inte en enda karl i sikte och se det gick ju kalas! 

Chip! 

Hurra för gott bröd

Brödsjälvförtroendet är återställt! Måste börja baka bröd igen. När en väl gör det så tar det inte många minuter och det blir ju så nedrans gott. Sen är det de där gångerna då det inte blir så bra som en tänkt. När nåt går snett. Helst flera gånger på raken. När brödsjälvförtroendet går i krasch. För mig kan det ta flera månader innan jag börjar baka igen efter ett sånt bakslag. Som nu, har inte bakat bröd sen typ jul för att det blev fel vid ett par tillfällen. 

Brödbaket igår var en riktigt klassiker, gott och enkelt. Inget knussel.

Brödkakor 
Ingredienser 
En rejäl klick smör
1/2l mjölk
1-2 msk sirap
En nypa salt
Ett paket jäst (torrjäst eller färsk)
1-2 dl rågmjöl 
Vetemjöl
Några knusade valnötter 

Smält smöret och blanda i mjölk, salt och sirap. Jag brukar smaka av så att det smakar som jag vill. Värm/låt svalna till något varmare än fingervarmt. Blanda med jästen. Tillsätt rågmjöl och så mycket vetemjöl du behöver för att få bra konsistens på degen. Lite kletig men hanterbar. Låt jäsa i en halvtimme eller till dubbel storlek. 

Knåda ihop och baka ut till kakor. Picka med gaffel eller kakpeck. Jäs igen. Sätt på ugnen under tiden. Runt 200C. 

Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut ett bröd och knacka på undersidan. Låter det lite ihåligt är det färdigt.  

Okej det tar lite längre än ett par minuter. Men större delen av tiden kan en ju göra annat. Som att natta tigrar eller krama gubben eller pilla sig i naveln. 

Brödbaket till trots luktar hela köket vitlök just nu. För ikväll blir det grillat igen. Gjorde en kanongod marinad på vad som fanns hemma. Massa vitlök, ingefära, citron och chili. Mm! Hoppas vi får sällskap vid grillen det gillar vi. 

Chip! 

Barnvagnsmarsch


Vi blev en liten skara människor på dagens barnvagnsmarsch. Väder hade vi inte kunnat önska oss bättre ens i fantasin och humöret hos deltagarna var på topp! Efter marschen stannade vi kvar i lekparken en stund och utforskade sandlådan och alla roliga leksaker. Tills all tigerenergi tog slut och vi gick hemöver. Vi fick sällskap hem av en god vän med tillhörande barn. De goda föräldrarna fick sig en varsin skål soppa samt tjôt på gräsmattan under tiden di små sov gott i sina vagnar. Vi lurade bland annat lite på hur vi ska göra nästa år så det blir ännu lite bättre! 

Nu ska jag göra mig en macka på nybakat bröd. Hoppas jag kan få tillbaka brödsjälvförtroendet och börja baka igen. Lite tråkigt när inte gubben kan äta men å andra sidan har vi ju ett barn att skämma bort nu. 

Chip! 

Finfrämmat med kaffe och bus

Det här vädret är ju verkligen helt fantastiskt! Suger åt mig som en svamp, fast vis av gårdagens misstag så åkte det på en tröja idag. Satt utanför vårt lilla hus förut och ville bara gråta av hur vackert allt var. Tigern som satt på huk och lekte vattenlekar i det igenväxta gruset. Våra omaka möbler framför rabatten. Gubben som lagade mat och lyssnade på folkmusik. Och mitt där i allt fick jag bara en lucka att njuta. Sagolikt! 

Idag har vi haft finfrämmat X 2. Först kom min söta lilla mormor och morfar förbi på en kopp kaffe. Himla trevligt! Sen kom en vän och hennes dotter förbi och tillsammans har vi lekt i trädgården hela dagen lång! Hela trädgården var full i barn där en sväng när även granntanten fick besök. Har mina aningar om att bersån kommer bli en populär plats bland barnen. Redan nu innan grönskan tagit fart så ville de gärna vara där och leka. 

Efter besök och utelek tog jag äntligen tag i de små högarna som låg kvar efter helgens bestyr. Känns skönt att ha ur vägen vill jag lova. 

Imorgon är det för övrigt dags för årets barnvagnsmarsch! Dagligen dör 800 kvinnor till följd av osäkra aborter, brist på barnmorskor och brist på preventivmedel. 9 av 10 skulle kunna räddas om vi valde att prioritera annorlunda. Därför anordnar RFSU denna demonstration runt om i landet för att visa politikerna att mödradödligheten måste tas på allvar! Kolla in RFSUs hemsida för att se var närmaste barnvagnsmarsch är och haka på vetja! För att följa eller för all del lägga upp bilder från marschen så är det #barnvagnsmarschen som är taggen! Pepp pepp pepp!  

Nu ska jag jobba lite. Och sen sova gott! 

Chip! 

Vitlök och solbränna


Idag har vi kört första vändan på kolonilotten. Vädret har varit helt fantastiskt så det har inte varit många minuter inne denna helg. Vitlöken jag satt i höstas ser ut att komma upp fint. Hoppas det fortsätter så! 

Idag fikade vi mest där ute. Kikade lite på vad som börjar titta upp. Rabarbern som börjar vakna. Humle som letar sig fram. Och så vitlöken då. Hittade även vitlök i en låda där vi satt förra våren. Den försvann mystiskt under sommaren förra året antagligen kvävd av nåt annat. Förmodligen blev det vitlökar trots allt och några klyftor måste blivit kvar och kommit upp nu. Lite kul! Petade i alla fall ner lite purjo som jag hoppas överlever. Min nemesis! Ska försöka klippa ner den fler gånger och kupa oftare och se om det ger utslag. 

Även trädgården har fått sig lite kärlek under påsken. Syrenerna har tuktats en smula och vi har krattat ut löv och haft oss. Grabbarna gjorde ett fantastiskt jobb med att skrubba och måla staketet som gick från att se fallfärdigt ut till vitt och trevligt. 

Själv har jag i vanlig ordning ordnat årets första solbränna. När ska en någonsin lära sig? Så himla skönt att vara ute och jobba och götta sig solbränna till trots. Första grillen har vi avklarat också. En klassisk korv med det som finns i kylen. Gott! 

Chip! 

Glad påsk!


Påskbreven är redo att vikas och fyllas med godis. Vi fick ett infall igår och ritade ett par stycken som vi färglade tillsammans över en kopp kaffe. Det är något djupt tillfredsställande med att färglägga kom både gubben och jag överens om. 

Imorgon beger vi oss ut på landet och äter mat och letar efter ägg. Så himla kul att tigern är lite större i år och lite mer med. Älskar traditioner! En kan utforma dem lite som en vill men just saker som återkommer med fasta intervall med moment som en kommer ihåg. Kan inte alls sätta fingret på det mer än att jag vet att det känns bra i magen :) 

Ha en glad påsk allesammans för det tänker minsann jag ha! 

Chip! 

Offentlig amning?


Titt som tätt dyker den upp. Diskussionen om amning och hur och var den ska gå till. I helgen hörde jag ett uttryck som jag tycker passar så mycket bättre än offentlig amning; amning i offentliga miljöer. För helt ärligt, jag ammar ju inte offentligt! Jag tar inte av mig tröjan och blottar min mammakropp på ett litet podie. Tar inte fram en liten mikrofon och ber de som sitter längre bort att komma och sätta sig lite närmare så att de kan se vad som försiggår. Det finns inga storbildsskärmar eller neonskyltar. Det finns bara ett barn och hans mamma. Jag ammar, där jag just då befinner mig. Låter mitt barn dia oavsett om han är hungrig eller bara i behov av lite närhet och tröst. Kanske är han törstig vad vet jag. Det jag vet är att han inte alls förstår konceptet vänta en stund. Han förstår inte alls att han och hans mamma borde veta bättre och gömma sig lite. Amma diskret och under varma filtar gör honom bara sur och irriterad. Han vet vad han vill ha och han vet var det finns. 

Och helt ärligt vilket är lättast? Vända bort blicken om du skulle bli besvärad av ett litet barn som får sina behov tillgodosedda eller stänga av öron och hjärta inför skriken från ett litet barn som känner sig bortglömt och ledset? 

Vill rikta ett stort tack till alla kända och okända människor som ger uppmuntrande ord eller glada leenden. Det värmer verkligen! Så tack tack! 

Chip! 

Drömmer


Jag drömmer just nu om en prunkande trädgård med pallkragar som svämmar över av sockerärtor, sallad, rädisor och annat gott. En rabatt fylld till bredden med vackra och användbara blommor. En grön och tät syrénberså där tigern kan hitta på äventyr med sina små kompisar. Långa ljumma kvällar med skratt, sång och prat. Goda vänner som kommer och går i vår lilla värld och alla ler de och är glada. Lite så drömmer jag just nu. 

Först ska det till en hel del arbete. Bersån behöver ytterligare beskärning, måste hitta en grensåg till det. Någon som har till utlåning? Kan bjuda på kaffe och rövarhistorier som tack. Den fina rabatten måste grävas till och blommor sättas. Och pallkragarna uppstår inte heller ur tomma intet. Det blir en del roddande och trixande, speciellt när en varken har bil eller körkort! 

Och kolonilotten ska även den fixas lite med. Och så var det resor och barnvagnsmarsch och för att inte tala om 80-årskalas och någon form av firande av egen födelsedag så småningom. Hör det till att en bjuder på tårta när en fyller jämt? 

Lite så ligger jag och funderar när tigern snarkar på mitt bröst. Någon annan som är sugen på uteäventyr? 

Chip! 

Blöjtårta


Jag får besök av en vän som väntar smått och eftersom jag älskar att göra roliga presenter så var jag bara tvungen att testa att fixa en blöjtårta. Upptäckte att jag hade cirka ingen cellofan hemma annars hade det varit pricken över i! 

Ingredienser 
21 stycken blöjor i storlek så liten som möjligt
Små snoddar
2 par strumpor (går att byta ut mot två blöjor 
1 hemstickad mössa 
1 snutte 
Natursnöre 
Papperstvättlappar 

Börja med att rulla ihop blöjorna. Starta från vikingen och rulla ut till kanten. 

Fäst rullen med en snodd. 

Viker du åt fel håll får du inte en fin och jämn kant som på förra bilden utan den ser ut så här i stället. 

Till översta lagret satte jag ihop tre stycken rullar med hjälp av en snodd. Viktigt att vända skarvarna inåt. Översta lagret trädde jag över mössan på. 

Sen är det bara att bygga på! Mitten lagret innehåller 6 blöjor och ett par strumpor. Och understa lagret resterande blöjor och ett par strumpor. Snutten är fastsatt i snöret på mitten lagret. Som platta under har jag lagt tvättlappar. 

Ett hyfsat lätt fixat pyssel och lite roligare än att ge ett paket blöjor och lite strumpor. 

Chip! 

Ännu ett äventyr!


Då var vi hemma efter ännu ett litet äventyr jag och min tiger. Och vilket äventyr sen! Ända bort till Borlänge med kändisar som Marit Olanders, Sagogrynet och gänget bakom "du kan amma här" videon. För att inte tala om alla fina hjälpmammor! Som amningsnörd blir en lätt lite starstruck under en sån här helg vill jag lova. 

Vi inledde med att lyxa till det med att gå på hotellets restaurang. Inte varje dag en har både möjlighet och ursäkt att göra det. Tigerns mat var nog roligast, ett samarbete Scandic har med Jamie Oliver, en riktigt trevlig barnmeny med bra och vettig mat. Speciellt förtjust var tigern i polenta sticksen som han sög i sig! 


Under fredagen var det konferens tillsammans med vårdpersonal. Tigern hade dock andra planer så vi hörde inte så mycket av den. Det var mycket roligare att hitta nya kompisar och leka i bollhavet. Och lite tur var det för resten av helgen spökade nya tänder, förkylning of doom och alla nya intryck. Skönt att han fick lite lek innan det. 


Resten av helgen spenderades nämligen på det här viset. Helst med en mamma som gick runt. Skönt att kunna ta till sjalen så att det går lätt att amma och bära utan att ryggen behöver ta stryk. Vi mammor är allt ena riktiga superhjältar! Först föder vi små små barn som vi burit och närt i våra magar. Sen fortsätter vi bära dem och se till att de är rena, hela och mätta i magen. Bra fränt! Speciellt imponerad är jag av alla ensamstående föräldrar. Att vara två (eller flera) framstår ju som rena barnleken bredvid någon som får ta både disken, tvätten, laga mat och leka med barnet samtidigt. 

Kommer bära med mig den här helgen länge! Så mycket kärlek! Och en tillåtande atmosfär som jag så innerligt skulle vilja plocka med mig hem. På riksträffen var det ungefär 100 besökare och runt 50-60 barn. Många av barnen vistades i föreläsningssalen, vissa i sjal/sele andra sovande i sina föräldrars knä och ytterligare andra lekande på golvet. De något större och vildare barnen hade tillgång till lekrum och pysselhörna och film/sagomys. Hur ofta händer det? Och så fint att se så många burna barn i sjalar och selar i regnbågens alla färger. Så vackert så hade jag varit gravid hade jag ta mig tusan bölat mig igenom helgen! 

Ett stort grattis till Anouk Jolin som tog hem Amningshjälpens Bröstpris! Välförtjänt med både Du kan amma här kampanjen och förberedande amningskurs för blivande föräldrar. 

Idag hittade vi för övrigt tanden som spökat. Tand nummer sex blev en konstand. Varför ta allt i samma ordning som alla andra? 

Chip! 


Tuttmössa


Mössan är färdig och testkörd idag. Svårt att fota en ettåring som hellre vill leka än vara med på bild. Oh well! Den är lite i största laget men då finns det ju nåt att växa i tänker jag. 

Men hur gör en tänker du kanske. Ko så här: 
Tuttmössa
Varje varv börjar med luftmaskor (lm). 1lm=1 fastmaska, 2lm = 1 halvstolpe, 3lm= 1 stolpe. Varje varv avslutas med en smygmaska i översta luftmaskan i början på varvet. 

Förutom vårtan virkas mössan med stolpar 

Min mössa är stickad i Tilda med virknål 4mm. 


Börja med att lägga upp ca 5 luftmaskor, slut till en ring med en smygmaska i första luftmaskan. 

Varv 1 (virkas i den färg du vill ha på din bröstvårta) 
6 fastmaskor runt ringen. (6)
Varv 2 
1 halvstolpe i varje fastmaska (6)
Varv 3 (valbart, beror på hur stor vårta du vill ha) 
Fastmaskor (6)
Varv 4 (vill du ha en annan färg på vårtgården så byt här, använd samma färg tills du är nöjd med storleken, byt därefter ut till färgen på resten av bröstet). 
2 stolpar i varje maska (12)
Varv 5 
Virkas som varv 4 (24)
Varv 6
Öka varannan maska genom att virka 2 stolpar i en maska (36). 
Varv 7 
Öka var tredje maska (48)
Varv 8
Öka var fjärde maska (60)
Varv 9
Öka var femte maska (72)
Varv 10 
Öka var sjätte maska (84) 

Fortsätt virka stolpar tills du är nöjd med storleken på mössan. 

Vi har det för övrigt toppen på vårt äventyr! Tigern fräser och upptäcker och har det alldeles förträffligt kul. Älskade lille dretongen min! 

Chip! 

Framme!

Då var vi installerade på rummet. Även om det bara är några dagar så gillar jag att packa upp, jag tenderar att explodera än värre om jag inte gör det. Rummet är verkligen toppen! Stor säng med gott om plats för en mamma och en tiger och inte minst; BADKAR! Gissa vad jag ska göra ikväll! 

Nu ska vi ner och möta upp min farmor och farfar. Var alldeles för länge sen vi sågs nu. Får passa på när vi är i närheten. 

Chip! 


Nu kör vi!


Då var vi äntligen på väg. Tigern har både hunnit leka, tutta och sova. Nu sitter han i mitt knä och knör i sig russin. Fann mina favoriter i småpack på Ica så himla smidigt! Får se om jag också kan peta i mig nåt eller om jag får norpa russin av barnet... 

Chip! 

Spontandreads och förberedelser


Usch förra veckan var ingen höjdare! Den började förvisso bra med penséer och spontanfödelsedagsfirande av gubbens mormor. Men sen gick det minsann utför. Tigern drog på sig en monsterförkylning och låg däckad i feber. Jag fick agera kuvös och minsta rörelse resulterade i gråt och tandagnisslan. Så fick snällt ligga kvar och jobba på spontandreadsen. Körde öppen bar i dagarna tre innan tigern var uppe på fötterna ordentligt igen. Tack tuttarna för att ni finns! Lagom till helgen var han på banan igen tack och lov. Så vi fick lite middagshäng med goda vänner och jag fick äntligen sätta årets fröer! Så här sen har jag inte varit sedan jag började förodla... 

Veckan innan körde jag min första heltidsvecka. Var lite pirrig och nervös innan. Att gubben och tigern skulle ha det bra tillsammans visste jag på förhand. Men hur skulle det gå med mig?! Framgångsreceptet blev en liten kik om dagen med tutte och kramar samt att vi tog gott om tid på oss på morgonen. Det kostade oss en kvart eller två om dagen men då hann vi säga hejdå ordentligt utan att stressa, sjukt värt! 

Idag förbereder vi oss inför att åka på riksträff och konferens med Amningshjälpen. Det har jag sett fram emot i flera månader nu! En får tänka till lite extra när en reser med småfolk. Se till att ha med lite matsäck och nåt att dricka och något att roa sig med. Så vi får kila iväg och köpa lite russin, macka och juice sen. Hittar tyvärr inga Saltå russin i sånna små askar så får paketera om istället. Russin är en av alla saker som är lite extra viktig att köpa ekologisk eftersom vindruvorna de är gjorda på är så rysligt besprutade. 

Har ni tur lägger jag upp ett litet virkmönster på en tocken här i dagarna. Det beror på om resultatet blir lyckat. 

Chip! 

RSS 2.0