Äntligen var det jort!

Idag har vi äntligen fyllt upp våra odlingslådor utanför verandan. Svärmor och jag tog en tur till Granngården tillsammans. Vi tog den lite längre men fantastiskt vackra omvägen förbi prunkande landsbygd ala Värmland. Så skönt att det äntligen är fixat! I botten ligger ett tjockt lager löv som vi krattade ihop i höstas, kommer bli fin kompost så småningom. Sen har vi kört i 5 säckar trädgårdsjord och en säck kogödsel per låda. Imorgon blir det till att fylla på med fröer både hemmavid och på lotten. Det riktigt kryper i fingrarna att få det gjort! Jag känner att jag är ute liiite i senaste laget men men en kan inte hinna allt. 


Tomaterna och chilin har fått komma ut nu. Det får bära eller brista, lite så känner jag. De står längs med verandan och husväggen så det torde bli rätt skyddat och varmt, för att inte tala om allt solljus de kommer få! Gubben pysslade om humlen en smula, det är hans lilla skötebarn, grävde ut och gav lite ny jord och en fin fin steninramning. 

I övrigt har stackars tigern dragit på sig en tråkig ögoninfektion. Så sömnen senaste veckan har varit så där. Han vaknar och är ledsen och har alldeles fruktansvärt ont av gråten att döma. Dagtid är han dock sitt vanliga strålande jag. Han har börjat komma med sin hink, eller annat lämpligt kärl, och slänga upp i diskhon för att få vatten att leka med. Sen slafsas det hej vilt. En del hamnar på marken, en del på leksakerna och okänd mängd hamnar i tigermagen. 

Hoppas sommaren fortsätter på det spår den börjat. Vädret är verkligen helt sannslöst bra och jag vill hitta på tusen äventyr! 

Chip! 

PS Pillar på ett inlägg om samodling och växelbruk. Håll utkik! Bra grejer! 

Nära barn


Solen har åter kikat fram idag till förmån för utelek och äventyr. Tigern har tagit en sen tupplur och sover på ryggen min. Han krafsar lite slött med handen i sömnen och andas med nästan hela kroppen. Själv gläds jag över att rabatterna äntligen har börjat grönska! Sallad, timjan och persilja bland annat har makat sig upp ur den svarta jorden. Nu går det fort! 


Passar på att läsa senaste numret av Nära Barn. Sommarens undertitel är drömmar och verklighet med artiklar om såväl samsovning som mardrömmar. Det finns även en helt fantastisk guide om olika typer av sjalar, ett reportage om EC, recept på egen glass och massor av annat. Älskar det tjocka, matta pappret och alla fina bilder och illustrationer. En tjock, rejäl och matnyttig tidning att tumma på fram tills höstnumret dyker upp. Tidningen kommer ut 4 gånger per år och en tecknar prenumeration på narabarn.se för 270 kronor årligen. 

För egen del är Nära Barn den enda föräldratidning jag kostar på mig. Gillar verkligen perspektivet de valt att ha och den nyfikenhet som präglar tidningen. Uppskattar att få nya idéer och inspiration hur jag kan göra annorlunda i mitt eget föräldraskap. Till exempel är jag sugen på att lära mig mer om EC inför eventuellt fler barn så småningom. 

Just det! Glöm inte att dricka mycket vatten i värmen!

Chip! 

Kalashelg!

Då var helgen avklarad och föräldrarna ligger utslagna i varsitt hörn av soffan. Fredagen var helt kanon! Ni får för er inre fantasi föreställa er skrattande barn, strålande solsken och jordgubbstårta i den fantastiskt fina utemöbeln jag fick i present. Lägg på ett Bullerby filter och syrendoft så är du en god bit på vägen. Höjdpunkten var att se ungarna plaska i poolen. Hur kul? sjukt kul! Tack för alla fina presenter! Och blommor! Jag har fått hålla mig från att ta kort på alla fina blommor och växter jag fått. Jag fyllde ju 30 inte 80... 

Lördagen var även den en succé. Värmer ett barnbarns hjärta att se sin mormor skina upp så som hon gjorde under dagen! Och så roligt att se de små springa runt och härja tillsammans. Tigern som var minst kämpade tappert på för att hålla samma tempo som de större barnen med lite blandat resultat... En sak jag funderar över är dock hur en handskas med ett barn som retas med andra? Några tips? 

Resten av helgen har varit ett rusande kaos av barn och fix. Alltid lika trevligt att ha syster med barn på besök. Hoppas på att vi framöver kan ta en helg utan planer med bara föräldrar och barn och hitta på en massa hyss! Snart är dessutom barnrummet färdigt så att det största barnet har någonstans att gå undan vid behov.  

Återigen tack till alla som gjorde 30 årsfirandet så himla himla fint! 

Chip! 

Finfrämmat, tigrar och kalasbestyr


Sicken vecka vi har framför oss! Igår hade vi finbesök från Stockholm med fika. Vi lyckades även införskaffa lite pyssel och sånt till helgens bravader. Mormor fyller jämnt till veckan så det är storkalas på lördag. Och inför det har vi ett par saker som ska fixas, paj åt allergikern, lägga in fetaost, göra kort och lite annat plock. Familjen kommer ju hit på fredag också så hemmavid ska det städas och göras fint. Och så ska jag ge mig på att baka tårta. Eventuellt något mer. Till det ska det handlas så klart. Med unge, utan bil. Just det, vi har tagit tag i barnrummet också. Den stora motivatorn är ett torn i sovrummet bestående av allt som stod i barnrummet tidigare... Dessutom borde en försöka ta sig ut till mormodern på den riktiga födelsedagen. 

Allt med tigern i släptåg. En tiger som vill bli underhållen och road för att inte påbörja en masa hyss. Så var det trädgården också. Och kolonin. Och tvätten. Ja ja det får bli vad det blir. 

Idag blir en första vända till affären. Blir att ta vagnen vilket börjar kännas ovant. Har blivit betydligt bättre på att bära vartän jag ska. Men storhandling kräver vagn. Tur vi är två emellanåt. 

Nu kör vi! 

Chip! 

Ps. Åreta första åska igår kväll, tigern roade sig i regnet och sov sig igenom dundret. Smidigt! 

KosläppIdag packade vi in oss i en bil tillsammans med två vänner för att åka på Kosläpp. Efter en smått kaotisk natt med en längre vakenvända lyckades vi självfallet försova oss en smula. Men efter lite om och men så kom vi till sist iväg! 
Vädret var kanon och bondgården låg så där nästan löjligt idylliskt till. Hoppas innerligt att de som bor där vaknar varje morgon och prisar den fantastiska omgivningen. 

Efter mjölk och bulle gick vi tipspromenad innan vi slog oss ner i gröngräset. Och så klart lagom till att korna skulle släppas ut blev tigern tuttsugen, ironin är slående! Så där satt jag med ammande barn i knät och tittade på skuttande kor. Efter att ha producerat mjölk i drygt ett år kände jag viss empati med en hoper kor som såg ut att ha sprängfyllda juver. Know the feeling sistah! Tänkte jag för mig själv. 

Vi stannade kvar en stund efter släppet och njöt av sommarvärmen. Tigern tryckte i sig ett par korvar och var nära att norpa både en och två till av barn som satt i närheten. Nästa år tror jag att han kanske kommer förstå lite bättre vad som händer. För mig är det viktigt att han får förståelse för var maten kommer ifrån såväl mjölk som grönsaker. Grönsaker är ju ingen match att fixa även inne i stan. Kor är ju en smula svårare... 

Himla bra initiativ och sjukt trevlig utflykt blev det och vi ser helt klart fram emot nästa år! 

Chip! 

Årets andra skörd och lök sättning

Så skönt att komma hem och vara sådär lite lagom sliten. En rejäl promenad och lite grävande är bra för själen! Himla gôtt att sätta årets första frön och sommarens lök samtidigt som en kan skörda säsongens andra omgång grödor. Inte mycket men en knippe gräslök, lite körvel och vitlöksblast kommer smaka fint! Tigern fick dessutom en stjälk rabarber att suga på. 

Det är nog det bästa med att ha varit där ett par år nu. Första året slet vi supermycket hela våren, eller ja så gott det gick med tre timmar dagpendling. Då fick vi vänta flera månader på någon form av resultat alls. Nu har vi bara kikat in nån gång och kan redan ta med oss grönt hem. Inga lådor ska vi bygga där i år heller och jorden som är får räcka för i år. Nu väntar jag bara på sista omgången frön så vi kan sätta morötter, bondbönor och rödbetor. Om några veckor ska det dessutom ut lite bönor, squash och majs men kinkisarna tar vi i juni. Purjon verkar för övrigt ha överlevt! Ska bli spännande att se om det blir nåt av den i år. 

Tigern hittade på tusen bus under tiden vi var där. Han lekte säkert en timme i en liten pöl som bildats på en presenning. Ytterligare en timme eller så så spenderades i ett dike. Fördel: lätt att ha koll på barnet som har lite svårt för branta backar samt var nöjd pga hittade vatten och maskrosor att leka med. Nackdel: hittade vatten och maskrosor att leka med men saknade galonisar... 

Nu ska jag sluta svamla och krypa upp i soffan! Chip! 

Hurra!


Äntligen är det fina vädret tillbaka igen! Större delen av gårdagen spenderade ute och det märktes på både mammas och tigerns humör. Istället för att såsa framför TVn igår sattes istället frön och fixades i köket. Så nu hoppas vi på mangold, squash, majs, little gem sallad och broccoli. 

Idag förbereder vi inför en tur till lotten. Gjorde en potatissallad efter frukost och har en burk humus som ska med. Tur jag hann göra det innan dagens tupplur som dagen till ära råkade hamna i mitt knä. Tuppluren alltså inte maten. Jag klagar då inte! Hur mysigt som helst att ha en nöjd snusande tiger i knät. Är tigern nöjd så är mamman nöjd. Mer eller mindre så är det. Det är när vi är i osynk med varandra och jag av olika anledningar inte är tillräckligt lyhörd som vi bråkar. Det är lite min önskan i mitt föräldraskap att vara lyhörd för tigerns behov i så hög utsträckning jag kan. Det är långt ifrån alltid jag lyckas men ambitionen ligger där. Det blir mycket bärande för att vi båda ska vara nöjda emellanåt. Tyvärr börjar vår sele bli lite liten, inte att han är för tung eller så utan mer att sittytan inte riktigt går knä till knä. Får spara ihop till en toddler sele så småningom finns fantastiskt fina selar från bland annat Wompat (finns hos wearababy.com). Wompat använder ju dessutom min drömsjal till panelen i kombination med manchester tyg. Vi har förvisso en sjal men ibland blir det mycket i o ur och då upplever jag selen som smidigare. Den brukar få hänga som en liten svans.  

Passade på att gräva upp lite gullvivor igår, de växer lite varstans i trädgården och eftersom jag vet med mig att mina föräldrar är förtjusta i dem så tänkte jag göra dem glada. Ska gräva upp ett par till och även några förgätmigej. Kul med en gammal trädgård där det växer lite allt möjligt på de mest udda ställena. Dessa växer till exempel i nyponbusken. I syrenhäcken har vi fina gamla liljor. Och gräsmattan är täckt i förgätmigej. 

Snart vaknar nog tigern. Då ska vi packa färdigt och ge oss ut på äventyr! Hurra! 

Chip! 

Regnet det bara öser ner


Så här års rullar verkligen tiden på! Vi har kört ytterligare en veckas jobb där gubben och tigern fick gå i första majtåg med nävarna knutna i luften och kika på veteranbilar. Men om jag jobbar hur går det då att amma? Alldeles utmärkt får jag lov att säga! Brösten är verkligen helt fenomenala på att ställa in sig efter rådande förhållanden. Har haft turen att brösten varken blivit direkt spända eller börjat läcka alldeles förskräckligt. Dessutom så himla skönt att få komma hem och tigern får krypa upp i knät för en stunds återanknytning. 

Här hemma är äntligen rabatten utgrävd och fixad. Petar sporadiskt ner fröer och har gjort nåt slags grovskiss på hur det ska se ut. En hel del örter, ett gäng fina, i huvudsak ätbara, blommor och en och annan grönsak kommer det bli. Det har även snickrats ihop två odlingslådor av virke från boden som ska fyllas med jord och grönsaker. 

I veckan hade vi besök av Amningshjälpens länsgrupp. Mycket trevligt! Bjöd på en egen version av min farfars potatissallad som är lite av en favorit. Den serverades under ett berg av grönsaker och lite frön. Till fanns även pastrami och en fetaoströra. Röran brukade vi göra på cafeet jag jobbade på för några år sen. Sjukt enkel och sanslöst god till typ allt! 

Farfars potatissallad på mitt vis
Fast potatis
Äppelcidervinäger 
Olja
Rödlök 
Salt och peppar
Koka potatisen med skalet på. Under tiden skiva rödlök. Lägg löken i en bunke, salta och rör om. Häll i olja och vinäger. Skala potatisen fort som tusan och skär i bitar. De ska fortfarande vara varma när de blandas ner i lökblandningen! Så att den suger åt sig vätskan. Salta och peppra. 

 Fetaoströra 
Rödlök
Fetaost 
Turkisk yoghurt 
Salt och peppar 
Hacka rödlök, salta och rör om. Smula ner fetaost. Blanda i yoghurt och smaka av med salt och peppar. 

Resten av veckan har mest regnat bort. Lite lätt frustrerad tiger här hemma under vecka med andra ord... 

Idag har förra årets chili äntligen kommit i krukor. Spottade små knoppar ute i topparna, ska bli spännande att se om vi får till en tredje skörd på plantorna som skulle kasseras för ett år sen...

Chip!

RSS 2.0