Julklappsfix

 Min stackars lillasyster råkar ut för mina små projekt titt som tätt så i julklapp fick jag lov att plocka ihop ett litet planner kit åt henne. Eftersom vi firade lilljul nu i mellandagarna så hade vi en liten Aladdin ask som låg och skräpade efter storjulen. Den tömde jag, i en skål. Och norpade en chokladbit gjorde jag också. 

Sen klädde jag hela asken i scrappapper som jag skar till. Alla hörn och skarvar klädde jag sedan i washitejp. Satte på en smula bling och fyllde på med godsaker av det osockrade men riktigt söta slaget. Innehållet slogs in i silkespapper jag återbrukade från min senaste Sirapsbox. 

Hela paketet gjordes med tusen barn springandes runt benen och andan i halsen då jag i sedvanlig tid var ute i sista sekund. Annars hade jag bjudit på en liten steg för steg guide. 

Men principen lyder: mät ask, klipp papper, limma och sätt ihop. Svär över att allt blir snett. Fippla lite med en skalpell. Rädda allt med washitejp. 

Delar av innehållet. Die cuts och stickers från Simple Stories, stor uggla från Happie Scrappie, häfte med post its från Filofax och lite annat smått och gott. 

Chip!
/Anna 

Ps Tess ska prova ditt recept hör någon dag, är grymt förtjust i sojafärs. Ska knåpa ihop en liten julklapp när det lugnat sig lite här! 

God jul!

Jag har fixat två julklappar till mig själv i år. Den första är dun dun duuuun: ta daaa! Men det är ju ingenting tänker kanske någon. Och det är precis vad det är det. Ingenting! Två år av prokastrinering är över och öppna spisen är äntligen tom. Ibland är den bästa presenten en kan få lite sinnesro. 

Den andra presenten är att sluta äta kött. Wohoooo! Fast jag kommer, åtminstone inledningsvis, fortsätta äta fisk och jag kommer inte att ställa krav på utomstående. Så i år till julbordet provar jag lite nya saker. Ska bli spännande! 

Så i julklapp av DIG önskar jag mig schysst veginspiration! 
Eftersom det var ett tag sen jag var vegetarian så är jag lite ringrostig. Med barn och gubbe krävs det lite mer fantasi än när jag bara behövde tänka på mig själv. Så ös på med recept! Och vilka nya produkter på vegmarknaden är värda att prova på? Stor fördel om det även är glutenfritt! 
Bästa förslaget får en liten julklapp av mig! 

Nu ska jag stänga av skärmen för idag. 

God jul! 


En park för folket

Igår gjorde vi en rätt rejäl promenix jag och ungarna. Först hälsade vi på mitt jobb, sa hej fräste runt och fikade lite. Sen dök tigern ner i vagnen och humlan upp på ryggen för tur ut till nästa arbetsplats. Gubben har sen en tid tillbaka nytt jobb och det var på tiden att vi hälsade på! 

Den nya arbetsplatsen är även en ytterst stark symbol för det svenska folkhemmet nämligen folkets park här i stan. Vi fick möjlighet att ta en sväng i parken och jag är ledsen över två saker. Dels att jag inte hade annat än min mobilkamera att fota med och dels att mina fotoskills inte gör parken rättvisa. 


Vi började med att kika på den stora salen. Så här i dagsljus utan folk var stämningen där inne sjukt märklig! 

Vi började vår runda utmed kiosklängan. Det är nåt lite sorgligt med en sån här plats när den står helt tom. Igenbommade luckor och uppställda stolar. Själv är jag mer van att här brukar vara fullt med liv och rörelse. 


Gubbens kollega berättade om historier hon fått höra om hur människor en gång i tiden gav delar av sin lön för att parken skulle kunna byggas. En krona här och en där. Den tanken kittlar i mig. Så mycket som kan åstadkommas om vi hjälps åt! 

Tänk vad många minnen som ligger här! Möten och upplevelser. Kanske har någon träffat en vän för livet just här. Eller stulit sin första kyss en ljum sommarkväll. 

På precis den här scenen såg jag för första gången en av mina favoritartister, Kristian Antilla, för 13 långa år sedan. Idag lekte vi lekte i lövhögarna istället. Och tigern fick härja på scenen. Omåttligt populärt! 


Så mycket detaljer! Den här byggnationen är nog min favorit! 


Vi tog backstage selfies. Minus välkända artister då. 

Vissa av oss plockade pinnar. Det var av högsta vikt att detta dokumenterades. "Ta kort på den mamma" var en rätt tydlig uppmaning från tigern. 

Vi gick runt men bra stund inne på området. Och det är svårt att lämnas oberörd av en sån här plats. Här har varit festivaler, danser, loppisar, familjekvällar och så mycket mer! Hade jag haft tid och ork hade jag velat hitta på något själv här. 

Jag blir sugen på att fylla parken med teatrar och tombola och clowner och skrattande barn i plural. Ballonger och konfetti och varm korv med mesig senap och rinnig ketchup. 

Sen gick vi in igen. Sa puss och hejdå på gubben innan vi begav oss hemöver igen. 

På hemvägen tänkte jag på alla fantastiska artister som spelat på den här leriga grusplanen. Det är ändå svårt att förställa sig Björk och fyrverkerier en dag i juli så här en eftermiddag i december när livet liksom knallar på alldeles som vanligt. 

Bullet journal

Ett riktigt aha moment för mig var när jag upptäckte bullet journal via Instagram. Konceptet är enkelt och bygger på att använda ett gäng olika moduler. Det som framförallt tilltalar mig är att den är så anpassningsbar, det är helt och hållet mina egna behov som styr innehållet. Vill jag skriva anteckningar? Ta närmaste tomma uppslag och skriv! Dessutom behöver en bara två saker, ett block och en penna. Så det går att starta prick nu om en vill. Är du osäker på hur du vill ha det? Börja och prova dig fram! 

Index 
Första sidan i boken används till index. Sidorna numreras allt eftersom och rubrikerna förs in i indexet. Smidigt för snabb överblick. 

Nyckel
Brevid indexet har jag gjort en liten nyckel. Med olika symboler jag använder. Denna behöver uppdateras lite då jag upptäckt att jag gärna gör lite annorlunda. 

Månadsuppslag 
På ena sidan skrivs månadens datum upp och brevid skrivs veckodagarna. Sedan fyller en helt enkelt i vad som händer under månaden, möten, resor och så vidare. Allt som en behöver ha lätt överskådligt helt enkelt. 

På den andra sidan skriver en ner vad som behöver göras.

Dagsöversikt 
Dagligen görs en lista på vad dagen innehåller. Eller om en fått en idé. Om en vill kan en skriva middagsplaner kanske. Vissa skriver med väder. Andra har trackers av olika slag. Vissa avslutar dagen med att skriva lite om vad som hänt under dagen och kombinerar således planering med dagbok. En använder precis så mycket utrymme en behöver. Till det en behöver. 

Migrering 
Ett superviktigt moment är migrering. Varje månad går en igenom månaden som varit. Inga uppgifter lämnas öppna, antingen flyttas de till nästa månad eller så kan de blivit inaktuella och stryks således. 

Själv har jag gjort en liten lista på städning för att det ska bli gjort. Där har jag delat in vad som behöver göras dagligen, veckovis eller månadsvis. När jag sedan planerar min månad tex kollar jag på listan och för över den till månadsöversikten. Med två barn är det inte alltid jag har tid att sitta ner och planera varje dag jag har därför fuskat lite och gjort veckovisa planeringar. 

Det finns tusen och en sätt att använda en bullet journal på. På bulletjournal.com finns utförligare beskrivningar hur du kan gå till väga! Tips är också att söka inspiration på tex Instagram. 

Chip! 

Good enough

I år bestämde jag mig för att göra en omgång julkort. Kan ju så här i efterhand konstatera att jag lätt kunnat göra minst 10 till för efter att vi sammanställt listan på de vi skulle skicka till kom vi på ett gäng till. 

Gjorde superenkla kort med färdiga kortbaser i kraftpapper. Sen tog jag två scrappapper och klippte i 3x4 stora bitar och klistrade fast. 

Ugglorna och rävarna är stämplar från Lawnfawn som jag färglagt med färgpennor och klippt ut (kära tomten trolla snälla fram en Cuttlebug!). 

Sen var det bara att dra på en bit washi, montera uggla/räv och stämpla på en sista stämpel, lite extra bling och så färdigt! Visst tog det lite tid men att inte göra tusen olika kort och dessutom göra på lite mer löpande band hjälpte verkligen kanon mycket! 

Good enough helt enkelt. 

Nåt annat som får vara good enough i år är pepparkakorna. Vi fuskar och köper deg. Jag var helt inne på att helt skippa baket i år när gubben kom hem med en packe deg. Ville typ sätta mig och grina för att det var så fint tänkt. "Du kommer ångra dig om du inte får baka alls" och det har han rätt i.

Försöker hitta balans i tillvaron för tillfället. Har så svårt för det. Blir så lätt allt eller inget. Antingen blir det hundra helt individ anpassade kort och egen deg som räcker till hela kvarteret och lite till. Eller absolut ingenting. 

Så årets upplägg är helt klart framsteg. Det duger, bra så! 

Gästbok

Så syrrans present, gästboken tänkte jag skriva några rader om. Tycker det är så sjukt svårt att komma på presenter. Speciellt till hemliga bröllop. Men tänkte att det vore kul att göra en lite annorlunda gästbok. Som ett minne från själva dagen. 

Själva pärmen är en Sn@p 6x8 pärm från Simple Stories. Inuti finns ett gäng plastfickor samt mönstrade och omönstrade ark. Först dekorerade jag utsidan lite. 

Sen tog jag en hög scrappapper och klistermärken. Klistermärkesarken klippte jag ner till mer hanterbar storlek och arken klipptes bland annat till 4x3 bitar och remsor och lite allt möjligt. 

Väl på plats la jag fram alla bitar tillsammans med lim, sax och så klart washi! Jag gjorde ett 12x12 ark med lite inspirationsintruktioner. 

Så fick gästerna välja ett ark i pärmen och gå loss på dekorationer och skriva något till brudparet. 

Så himla kul att se vad gästerna skapade! Fast de sidorna får brudparet minsann behålla för sig själva. Materialet som blev över kan förhoppningsvis passa till att fortsätta göra klart albumet med kort och annat från dagen. 

Chip! 

Jobblogg

Den första frågan en kan ställa sig är vad behöver jag min kalender till? Så får en jobba sig fram till system som funkar för en själv. Vissa har olika kalendrar för hemmet, jobbet och olika projekt. Vissa lägger timmar på sina kalendrar och andra tittar nätt och jämt i sina. Det viktigaste är att ha en kalender som en själv vill använda och som hjälper en med det en behöver. 

En kompis var i behov av en kalender att skriva ner jobb, vab och eventuellt små vardags notisar. Jag hade ett häfte hemma från Happie scrappie som har en del färdiga illustrationer och som lätt går att anpassa till vännens behov. 

Kriterierna var att det skulle finnas en vecka/sida och vara lätt överskådligt. För att underlätta gjorde jag tre veckor som lite förslag och inspiration till hur veckorna kan delas upp. Vi bor i stort sett grannar så stämplar och annat är bara att komma förbi och låna vid senare tillfälle. 

I de fall det blev en ruta över stämplade jag en enkel lista. Allt som använts är Waffle flowers stämpelset "stay focused", lite olika tejper och helt vanlig svart penna i lite olika tjocklekar. 

Svårare än så behöver det inte vara. Det är långt ifrån perfekt men fyller förhoppningsvis sin funktion. Framöver går det lätt att justera och eventuellt lägga till saker om något saknas. 

Chip! 

Planner girl

En del som följer mig på Instagram har under de senaste månaderna kanske undrat vad katten jag håller på med. Så jag tänkte försöka förklara det lite kort. Pyssel är ju nåt jag ägnat mig åt större delen av mitt liv och ungefär lika länge har jag kämpat med att få ordning och reda på mig själv. I jakt på inspiration till ett annat projekt snubblade jag över planner communityt, en massa härliga människor som ägnar sig åt att dekorera kalendrar. 

Men varför i all sin dar behöver en det? Kanske någon undrar. Den frågan får nog olika svar beroende på vem en frågar. Dels finns det en rent praktisk funktion för många. Att använda stickers i olika färger för tex olika personer i ett hushåll eller olika aktiviteter kan hjälpa till att göra kalendern mer visuellt greppbar. Sen är det ju helt klart roligare att ta upp en dekorerad kalender än en odekorerad. Under de månader jag själv hållt på har jag märkt en markant skillnad på de veckor när jag gillar looken på uppslaget och veckor där jag inte gjort något alls. 

Framförallt är det sjukt kul! En liten stund där en får tid att sitta ner och reflektera och få utlopp för sin kreativitet. Det har varit superskönt att få sitta ner och fundera över vad som behöver göras och vad som ska hända. En stund att få tömma hjärnan! 

Under min rätt korta resa har jag upptäckt att mitt sätt att använda kalendern tidigare har varit rätt så begränsad. Och stel. Istället för att anpassa kalendern efter mig själv har jag anpassat mig efter kalendern. Sicket vansinne va? Här nånstans upptäckte jag bullet journaling. För att börja med det behöver en två saker. Ett block och en penna. Jag kommer skriva mer om det framöver pga så awesome! 

Jag tänkte skriva en serie inlägg om lite olika tekniker och material och hur jag använder dem i min kalender. So stay tuned! 

Just det översta bilden är hur denna vecka såg ut efter att jag dekorerat och lagt grunden. Allt eftersom flyttas och fylls saker i. Det blir på så vis även lite av en dagbok att gå tillbaka i. Sista bilden var hur det såg ut när jag började för ett par månader sedan. För den som inte vet så kan jag avslöja att så länge har jag annars svårt att så konsekvent göra en aktivitet. 

Hörs vidare! 
Chip! 

RSS 2.0