Det stora barnkalaset


En gång per år arrangeras det stora barnkalaset här i stan. En rad arrangörer deltar och allt är gratis! Så fantastiskt fint initiativ och sjukt uppskattat av ungarna (och deras föräldrar). 

Vi började med att kika på räddningstjänst, polis och en rallybil. Såväl brandmän som poliser fanns på plats och svarade på frågor. Tyvärr ville inte tigern gå in i brandbilen för det hade mamman gärna gjort! 

Utomhus fanns även scouterna som bjöd på skrabbelucker med kanel och socker. Både jag och gubben var med i scouterna som små och det vore tokroligt om tigern och humlan provade på det framöver också. 

Sen fastnade vi i en gympasal. Det klättrades i ribbstolar, sprangs och lektes med bandyklubbor. Tigern var i himmelriket minst sagt. Vi vuxna fick en skvätt kaffe under tiden. Sen avslutade vi med att baka pepparkakor. Tigern somnade med sina pepparkakor i handen i vagnen på vägen hem och jag är rätt säker på att han har haft en kanondag! 

Vi hann bara med en bråkdel av allt som fanns. Utöver det vi hann med fanns bland annat ansiktsmålning, pyssel, sångstund, gympa, tipspromenad. Ska bli spännande att se hur lillebror hänger med nästa år. Då lär han också vara med och härja. Så svart att greppa det. 

Vill en läsa mer om Det stora barnkalaset och dess syfte kan en gå in här: 
https://natverketsemig.wordpress.com/det-stora-barnkalaset/


Stadsodling

Igår tog jag upp de sista futtiga grönsakerna ur lådorna. Nu är denna säsong, som i mitt huvud går under namnet den stora besvikelsen, över! Nästa år ta vi baske mig revange. 

I år flyttade vi in odlandet till stan från koloniområdet. Vi har ju lyxen att ha tillgång till en gemensam trädgård och då får en lov att nyttja det till max! Plätten vi använt var tidigare nåt slags dumpplats för diverse trädgårdsavfall. Dvs inte enbart löv och döda växter utan  diverse plank och annat som vi forslade bort. Tack alla kompisar som ställde upp och högg i! Ni är bäst!! 

När skräpet var borta såg det ut som ovan. 

Utöver skräp var hela plätten täckt i manhögt ogräs tidigare, bilden ovan är från en annan del av trädgården men samma ogräs som jag bråkat med i sommar. 

Sen varvade jag amning med att ställa ut pallkragar och rensa ur skräp ur kvarvarande kompost. Det får väl ses som en av årets framgångar att lådorna kom ut och att de även i viss mån fylldes upp med kvistar, löv, gödsel och jord. 

Den mesta tiden i sommar kändes dock som att det regnade, regnade och regnade. Solen vi fick var av två slag. Den första vändan var kort, men intensiv. Den andra var tämligen sen. Sniglarna gillade det konceptet kan både jag och grönkålen intyga. 

Årets slutsater är att blast och sallad trivs med mycket regn. Några morötter däremot såg vi inte skymten av alls. Persilja har vi också kunnat frossa i. Och grönmynta. 

Inför nästa år: 

START
• förodla plantor att sätta ut i 2X3 tråg (den typen en köper tagetes och dylikt i
• uppskatta de framsteg vi faktiskt gör. Rama in en bild från när vi flyttade in som bakåtreferens?
• dags för egen låda åt Tigern? 
• hitta latemanslösningar 

STOP
• ha tusen sorter av allt. Välj få men bra sorter istället. 
• sätta upp orimliga krav. Drömma är en sak krav en annan. 
• förodla fler plantor än som används. Speciellt innan utflykt. Allt ska tas om hand och allt ska få plats och ljus. 

CONTINUE 
• involvera ungarna! 
• ha kul 
• ha fröblandningar. Dels tex röbetsblandningen och dels blandningar av olika sorters växter. 

Att involvera barnen i arbetet är nåt jag tycker är superviktigt! Emellanåt är det lite lätt frustrerande när tigern vill gräva upp befintliga plantor eller lägga saker på grönsakerna. Men vadå? Han lär sig saker! Numera är han mästare på att hitta alla möjliga insekter och kryp (och jag lär mig inte skrika när han håller gråsuggor under näsan på mig). I år har barnen fått vara med och odla potatis, sätta frön och vitlök, vi har vattnat tillsammans och fixat och burit. På vägen till lådorna har han dessutom fått stanna och plocka smultron. Alltså så himla bortskämda vi är! 

Så humlis fick inga kokta hemodlade morötter som första måltid. Löken försvann och jag vet inte vad. Men vi har lagt grunden för goda förutsättningar nästa år. 

Hur gick det då med mina stackars sista grönsaker? Tillsammans med lite lök, en ostkant och ett par ägg blev de en helsmarrans lunch som toppades med ädelostbitar. Det hela resulterade i den stora matdöden och ett ledset öga när portionen tog slut pga så. Jävla. Gott. 

Nu ska jag krypa ner brevid mina räkor! 

Chip! 

Bättre sent än aldrig osv

För tillfället avlöser förkylningar och annat otyg varandra hör hemma. Senast i raden var gubben som lyckades skada ryggen på vägen till jobbet igår. Käre tid! Men nu börjar jag komma ikapp mig själv igen. Och nu har det över två veckor sen vi var och hälsade på i Norrpan. Typiskt. 

Huvudattraktionen för besöket var dop för nyaste syskonbarnet och ett överraskningsbröllop. Tur att jag var förberedd på det för jag tjöt så det räckte tack under ceremonin. Telefonen, och därmed kameran, låg undanplockad i stort sett hela dagen. Lyckades ta kort på humlan innan vi begav oss men det var nog allt. 

Jo presenten tog jag kort på också! Eftersom det var ett överraskningsbröllop tänkte jag att det vore kul med en present som de kunde ha som minne. Och en gästbok är ju alltid trevligt. Så jag gjorde en lite kreativ version av gästbok. Presenterar den närmare vid tillfälle. 

Resten får en visualisera själv. Tänk härligt brudpar med sötaste marskalkerna och en liten bebis som skötte sig helt exemplariskt. Allt i en fantastiskt vacker domkyrka. 

När vi ändå rest så långt passade vi på att stanna kvar ett tag. Mina föräldrar skulle dessutom till Arvika så det passade mig kanon! Snabb recap: 

Vi hängde en del med kusinerna och matade bland annat ankor. Så kul att se hur samspelet dem emellan utvecklas hela tiden, även bland de minsta små kusinerna. 

Ungarna vinterkitades med skor, vantar och allt annat som behövs (och i viss mån inte behövs). Jag försökte få någon form av kort på tigern som fått sig nya skor som enligt barnets uppfattning "passade perfekt". 

Jag fick fika med så här glada barn. Tröjan är exempel på köp som kanske egentligen inte behövdes. Men alltså ser ni lyckan i ögonen? (Kan även vara framkallat av socker och bus) 

Vi levererade humlis vagn till ny ägare och det numera helt vagnlösa barnet fick provsitta storebrors lånevagn. Mycket uppskattat men transporter sker fortfarande på mammas mage. 

Vi gjorde massa fler hyss men jag förevigade väldigt få i bild. Nu är vi som sagt hemma igen. Sen ett bra tag tillbaka. Tigern längtar tillbaka titt som tätt och pratar ofta och gärna om sin äldste kusin som tillhör en av de stora idolerna i hans liv. 

Chip!

RSS 2.0