Det brinner i knutarna



Gårdagen var minst sagt omtumlande. Jag var inne i sovrummet och pussade lite på min gubbe när en svag lukt kittlar mina näsborrar. Är det bara jag eller luktar det inte som att någon grillar? Så där lite svagt. Lukten liksom tilltar och vi kikar ut genom fönstret där vi ser en strimma tjock rök. Lite för mycket rök för att bara vara en liten grill. Så vi kikar lite mer och nog tusan måste det brinna någonstans, för det är verkligen tokmycket rök. Vi kollar ut från balkongen också, på andra sidan huset och ett par grabbar sitter utanför. Det kanske är hos dem det har tagit fyr? Jag har varit med förr om att grannar haft brödrostar som osat lite väl mycket, kanske är något sådant? Bäst att kolla ut genom titthålet och där är det en hel del rök.

Vad gör man i ett sånt läge? Ska man stanna inne eller ska man ta sig ut? Går återigen ut på balkongen där ytterligare grannar har samlats. Brandmän börjar springa runt med slangar. Genom titthålet syns nu bara svart. Inte en chans att vi går ut när det ser ut på det viset. Om vi inte blir tillsagda att göra det. Vi uppdaterar facebook och undrar om någon kanske vet något mer än oss. Genom sovrumsfönstret kan man nu se att det tokbrinner på en av balkongerna i andra änden av huset. Elden slickar balkongen ovanför som också fattar eld.

Det blir ett väldigt springande mellan balkong och sovrum. Vad ska man göra? Katterna, eller ja en av dem, börjar bli nervösa. Brandlarmet går så småningom när en del rök tar sig in även i vår lägenhet. Jag står på balkongen och skakar likt ett asplöv. Från båda sidor av fastigheten bolmar mängder av rök ut. Skulle vi gått ut redan från början? Vad händer nu? I omgångar lugnar röken ner sig för att sedan blossa upp igen. Till slut knackar ett gäng brandmän på vår dörr och undrar hur det står till hos oss. Som tur är har bara lite brandrök tagit sig in i vår lägenhet och vi får stanna kvar. Till slut har röken lagt sig helt.

Efter middagen går vi ut för att se hur det ser ut även utifrån, eftersom vår balkong ligger på motsatt sida av huset så är det svårt att avgöra hur det har gått. Grannen som just förlorat sitt hem och sin verksamhet ligger ute på gräsmattan, vi erbjuder honom mat men han ska snart iväg. Han har ett imponerande lugn, nog ska han klara av även detta han har varit med om värre. Han rättar sig och säger att han nog inte har det trots allt men att det här är nog hans sista prövning trots allt. Tack och lov kom inga människor till skada däremot fick vi veta att hans katt inte klarade sig lika bra. Röken tog henne. Hon hade försökt gömma sig undan branden och kom därför aldrig med ut.

Lägenheten är totalt utbrännd och från utsidan ser man skelettet av två balkonger, innanför är det helt svart. Det var en fritös som exploderade. Så inga fritöser till oss i julklapp tack. Vi hade tur som klarade oss så pass bra som vi gjorde, i efterhand förstod jag att det bara var en lägenhet mellan oss och branden. Våra grannar bredvid har fått bo på hotell under natten eftersom deras lägenhet är så pass rökskadad. Jag ska införskaffa mer ättika i förhoppning om att lukten av korvgrill och kolmila ska försvinna från vårt hem.

Vi mår i alla fall bra och har hälsan i behåll. Även om vi var lite omtumlade igår.

Chip!

Bilden är tagen från NWT, jag hade tankarna på andra håll än kameran. Typ ta en katt under vardera arm om det skulle behövas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0