Pyssel 14

Idag fick även allergikern i familjen en liten burk pepparkakor! Innan jag hade i mjöl i den vanliga degen tog jag undan en skål att experimentera med. Resultatet blev faktiskt helt klart godkänt får jag lov att säga. Går att polera en smula men allergikern själv tyckte de var minst 10 gånger godare än köpekakorna. 

Blandade i ett par teskedar malda psylliumfröskal, lite mandelmjöl och kokosmjöl. Så fick det stå över natten. Vid utbakningen blandade jag i en smula majsmjöl som jag även mjölade bakbord och kavel med. 

Degen var lite trixig att arbeta med så jag fick använda stekspaden till att försiktigt lossa den från underlaget ett par gånger. Ordentligt med mjöl på spaden. Godast blev de kakor där degen var fortfarande var lite klibbig men hanterbar. Ska provbaka ett par gånger till så de blir helt som jag vill! 

Chip! 

Pyssel 13


Efter många om och men så blev det morotsbröd idag. Tigern har inte varit på topp direkt under dagen så det blev senare än väntat. Det har blivit mycket bära/sova/amma så antingen håller han på att lära sig något eller så är det någon otäck sjuka på g. 

När Tigern är på sånt här humör brukar jag försöka ta den enkla vägen ut det vill säga göra som han vill. Jag tänker att det fungerar som så att han inte signalerar på det här viset om han inte behöver det. Och jag har ju uppenbarligen resurser att göra det han önskar. Ibland är det frustrerande och ibland har jag inte möjlighet att lyssna så bra som jag vill. Men en gör så gott en kan och skarvar lite däremellan. Min önskan är att Tigern ska ha en sån grundtrygghet så att han känner sig självklar i alla möjliga typer av situationer o sammanhang och att han genom att få respekt också lär sig visa andra respekt. 

Brödet blev för övrigt lite av en besvikelse. Vanligtvis brukar det bli kanon. Förvisso hade jag inga valnötter i som jag brukar men att det ska göra så stor skillnad? Så kan det vara ibland. Så nu har baksjälvförtroendet fått sig en törn! Får se om kvällens andra experiment kan lappa ihop det imorgon. I så fall kommer jag bjucka på ett glutenfritt pepparkaksrecept! (Kan avslöja att degen är to die for! Tänk pepparkakor med en släng av mandelmassa).

Mitt vanliga recept brukar se ut så här i alla fall
Morotsbröd (ett gäng) 
Jäst
En redig klick smör 
Ganska mycket mjölk
Grovriven morot efter smak
En rejäl nypa salt
En skvätt sirap
Dinkel mjöl
Vetemjöl 
En liten påse valnötter 

Ev vatten, pumpafrön och flingsalt till garnering. 

Smält smöret och blanda i mjölk, morötter, sirap och salt.  Smaka av degspadet och tänk på att morötterna är ganska söta. Blanda degspadet med jästen i en degbunke. Ha i valnötter, jag brukar krossa dem lätt i handen. Knåda in mjöl, blanda efter tycke och smak. 

Jäs minst 30 minuter. 

Baka ut till bullar och jäs ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200C under tiden. 

Pensla bullarna med vatten och strössla på pumpafrön och flingsalt. Går att hoppa över men blir gott och lite snitsigt. In i ugnen i typ 10 minuter. 

Svalna och njut! 

Chip! 

11 dagar kvar till Tigerjul! Oj oj oj! Kommer vi hålla oss friska till dess? 

Lucia


En kopp kaffe och bara en pepparkaka. Bra luciafika! Glömde av att dricka kaffe hela dagen igår och vägrar göra om samma misstag. Underligt hur påverkad en kan bli ändå! Det är ju inte som att jag dricker hinkvis direkt. Blev lämnad med dilemmat lägga mig med huvudvärk eller dricka kaffe. Båda potentiella sovförstörare. Jag gamblade och somnade med huvudvärk. 

Tigern får ingen pepparkaka men han tycks väldigt nöjd med pasta och hummus, snart har han ätit en hel bautaportion utan att ha ens en smula på golvet.  Mamma är imponerad! 

Chip! 

Pyssel 12


Ungefär tusen pepparkakor blev det under kvällens lopp. Ungarna underhöll varandra, mer eller mindre. Tigern skrämde halvt ihjäl sin jämnåriga kamrat. Borde byta namn till full fräs! För så är det full fräs, rätt i kaklet tills energin tryter eller nåt annat går snett. Då är mamma bra att ha igen. 

Har samlat på mig ett par pepparkaksformar under årens lopp och börjar få till en ganska god uppsättning. Är lite av en tradition att få tag på nån ny till varje år. Årets nya favorit har jag fått av mamma i formen av en kvinnosymbol. Fantastiskt fin! 

Nu sova så vi kan äta pepparkaksfrukost och luciamysa! 

Chip! 

Pyssel 11

Imorgon är det dags för årets (första) pepparkakbak! Det är nog mitt favoritjulpyssel. Så idag har jag satt degen, i väntan på bättre tider står den och väntar på verandan. I vanlig ordning hade jag tappat bort receptet jag använder mig av så det fick bli ett samtal till mormor. I år igen! Alltså jag pratar inte med henne enbart en gång om året men det här börjar bli lite av en tradition det här att ringa efter receptet. Funderade på att skriva upp receptet på ett lite bättre ställe men nej. Mormor kan gott få sig ett samtal nästa år igen! 

Men alltså okej jag kan väl dela med mig här då. Och glömma bort att jag gjort det för mmmm hmm mmmm vad de är goda! 

Mormor Doris pepparkakor 
2 hg socker 
1 hg smör
1,5 dl sirap
650 g mjöl 
1,5 dl grädde
1 msk bikarbonat 
Malda nejlikor
Kanel 
Malen ingefära 

Först smälter en smöret i en gryta. Sen tillsätts socker, sirap och grädde. I med kryddor och bikarbonat. Receptet angav inte mängd men jag provade med ca 2 msk kanel och 1 av vardera nejlikor och ingefära. Fast det är också väldigt ungefär för vårt matskedsmått är borta och jag är lite lat för att mäta exakt ned teskedsmåttet. Sist i med mjölet. 

Ett litet trick min mor lärt mig är att ta det lugnt med mjölet. Har en i allt mjöl på en gång står en med en gryta cement dagen efteråt. Dels stelnar smöret och dels sväller mjölet en aning. Jag pudrar på lite mjöl ovanpå inte för att jag egentligen vet om det fyller någon funktion. 

Imorgon blir det utbakning och gräddning. Och en nedrans massa knådande! 175C i ca 5-7 minuter har jag för mig är lagom i ugnen. Det är lite beroende på ugn och storlek på pepparkakorna. En får testa sig fram lite. 

Chip! 

Pyssel 10


Som den konsumist jag är blev jag idag toksprallig när vårt nya bord anlände. Nytt för oss i alla fall, någon annan har ju helt uppenbart tappat intresset. Helt fantastiskt bord, stort och rejält som sig bör! Att transporten var dyrare än bordet självt säger ju lite om priset. 

Så nu kan jag drämma näven i bordet och kavla upp ärmarna och göra bra saker! Nästa projekt blir en kökssoffa så en kan sitta och pilla sig i naveln och spana på förbipasserande efter middagen. Bordet visade sig även väl lämpat för lite kamratjobb, drabbades av härkanjagsittaochjobnarestenavmittliv känslan så det får väl räknas som godkänt. Jobbet får nog sägas vara dagens största pyssel även om jag fick ihop ett förskrämt litet kort också. 

Räknade ut att vi med lätthet kan få plats med minst 5 barn till runt bordet. Men då får vi klämma ihop oss om vi får besök. Gubben såg dock lite skeptisk ut till det så kanske får nöja mig med ett par tre stycken till. 

Nog om bord nu borde vi allt ta och sova! Nya äventyr väntar.

Chip! 

Pyssel 9


Julen är förknippad med inte bara en utan tusen olika fantastiska dofter. Allt från pepparkakor till apelsiner och griljerad skinka. Och hyacinter så klart! Så idag fick min namnsdagspresent bli ett par blåa hyacinter. 

Korgen är återanvänd från en tidigare blomgrupp vi fick när vi flyttade in. Allt förutom en grön oidentifierad växt tvärdog. Så den fick gå i repris likväl som ett par julgranskulor. 

Chip! 

Färdig!


Det finns till och med plats över! Whaaaaat...! 

Pyssel 8

När skafferiet ändå var tömt passade jag på att lägga in hyllpapp. Tycker själv det ser så ombonat ut med papper i hyllorna. Det ska säkert egentligen vara speciellt papper men jag tycker det funkar fint med vanligt presentpapper. 

Först grovklipper jag pappret. Sen tejpar jag till längst bak, där det ändå inte syns.  Sidorna skär jag till med kniv. Inget för små barntassar med andra ord! Och så tejpar jag fast. Det blir inte helt perfekt men det syns ändå inte sen när alla grejer får flytta in igen. 


Kanten fick prydas med vimpeltejp. Passar fint till en enkel brun papp tycker jag. Vimplar gör mig så himla glad, lite som kalas varje dag! 

Nu ska vi bara få in allt i skafferiet igen... 

Chip! 


Tömt var det här.

När jorden går under och zombiesarna kommer har vi mat så vi klarar oss ett tag i alla fall... Hela köket är proppat med burkar, byttor och förpackningar. Men nog tusan är det sånt en inte har hemma som ska vara med var eviga gång en ska baka. Jaha du har skaffat det där konstiga mjölet men nu var det det här andra konstiga mjölet som inte alls har samma egenskaper som skulle i. 

Nu såpa och vatten! Julstäd how I love you. 


Here we go!


Jag har peppat hur länge som helst inför dagens mission! Skafferiet ska plockas isär i molekyler för att sedan putsas och sättas ihop igen. Det kommer bli gråt. Det kommer bli tandagnisslan. Och framförallt kommer det bli så himla fint! 

Resten av köket ska också få sig en omgång. Hyllor ska upp och lådor organiseras. Men en sak i taget. Först tömma skafferiet! 

Wish me luck! 
Chip! 

Pyssel 7


I december brukar det gå en hel del citrusfrukt hemma hos oss. Bäst är det när en kan köpa clementiner eller apelsiner i små trälådor. Dels kommer de ju i ett perfekt serveringsfat och dels så har en ett urbra pysselmaterial. 

Perfekta att använda till förvaring, presentförpackning eller varför inte odla i? Underlaget är lätt att måla bara en tar bort den lösa pappen. Idag fick det räcka med en enkel rosett, ibland får less vara more! 

Chip! 

Ps 17 dagar kvar! Huvvaligen! 

Pyssel 6

Fail! Nae idag blev det inget pyssel. Det närmsta pyssel vi kom var att byta vagn. Och handla käk. Resten av tiden har gått åt till att dricka kaffe med Stickan och hennes gubbe. Pussa min gubbe. Äta tacos, busa med ungar och kika på Idol. 

Vi byltade på Tigern cirka alla kläder vi kunde hitta, snön lurar mig jämt att tro kylan är värr än den är. Tigern såg inte så lite skeptisk där han satt påbyltad som en övergödd hamster. Tror han lyckades vicka lite på kroppen. 

Tänk att vi ska fira jul ihop snart! Hittade en tomtedress till jul så ni som får julkort av oss nästa år kan ju göra en vild gissning vad det motivet kan tänkas bli. 

Nu ska vi lägga oss. Den nya framtidsTVn har återigen valt att strejka så mina planer på lite film sket sig ju. Typiskt! 

Chip! 

TÅÅÅÅG!


Idag kommer Stickan hem så Tigern har fått på sig sin allra finaste tågdress idag. Stickan är nämligen mycket förtjust i allt vad fräna tåg heter och Tigern ville fira! 

Utanför ligger det äntligen tjockt med snö så idag blir det till att byta kärra. Vår gamla AWN får äntligen komma ut igen. Älskar de stora härliga hjulen som liksom flyter genom snön. Hoppas att det kommer duga åt en Tiger med uppfälld ryggplatta eller om han kommer sakna sin sittvagn. Spörs. Undrar hur länge vi kommer putta vagn innan han börjar gå helt själv. Hur ska vi då få till veckohandlingen? 

Chip! 

Pyssel 5


För att muntra upp mig själv har jag gjort små ögongybbar runt om i stugan idag. De finns lite överallt nu. På dörrar, eluttag och i blommorna. Vem blir inte glad över att hitta små filurer egentligen? 

Ibland behöver jag bara ett lite lätt pyssel för att göra livet en smula bättre. 

Chip! 

Ps. Bara 19 dagar kvar till Tigerjul och äntligen kommer det snö! Men hur länge får den stanna egentligen? 

Inte den här gången heller

Tur jag har så bra människor omkring sig. Annars är sannolikheten hög att jag istället dragit täcket över huvudet resten av dagen. Skitväder. Skitläkare. Skit skit skit. Taskig attityd i alla fall. Och ännu ingen operation i sikte. Pfft! 

Väntrum

Uuh vad jag hatar väntrum. Är inte så förtjust i hela gå till doktorn grejen över lag. När en inte vet vad saken gäller en gång, även om jag så klart kan gissa, blir en inte direkt lugnare. Lindrig ångest någon? 

Chip! 

Pyssel 4


Idag var det dags för pysselgänget igen. Så himla bra grej och så kul att bara få hänga i köket med lim, kaffe och lite härligt folk. Lyckades göra ett kort mellan amningar, barnjagande och hjärnsmälta. Kanske inte det stoltaste jag kan presentera i kortsammanhang baserat på resultat. 

Var i ärlighetens namn mer sugen på att virka klart min livmoder. Tur att det går att göra flera saker samtidigt! 

Får se vad vi kan klura ut för bra pyssel imorgon. Har ingen färdig plan för ett pyssel om dagen men det är en go utmaning att klura ut nåt litet eller stort att pyssla ihop varje dag. 

20 dagar kvar och lika många pyssel! 

Chip! 

Pyssel 3


Jag har ju haft förmånen att välja att skaffa barn. Jag är smärtsamt medveten att jag med lätthet kunde ha tillhört en av de 800 kvinnor som dör dagligen till följd av förlossning samt graviditet om jag inte haft tillgång till samma goda vård som här. 

Av dessa dödsfall är hela 10% en följd av osäkert genomförda aborter. 80 kvinnor dör alltså dagligen för att andra människor anser sig ha rätten att bestämma över dessa kvinnors livmödrar. Över 29000 kvinnor dör alltså varje år. Smaka på det. På min tunga smakar det patriarkalt förtryck och riktigt illa. 

Så dagens pyssel är således en livmoder till RFSUs kampanj Virka för liv. Du kan också vara med, gå in på RFSUs hemsida för mer detaljer och ett mother fucking mönster! Kolla tidigare inlägg om du behöver hjälp att komma igång! 

Chip! 

Nu är det alltså 21 dagar kvar till första Tigerjulen. Kommer det bli en gran? Kommer tomten? Och hur mycket pepparkakor hinner vi äta innan det smäller? 

Pyssel 2

En dag för sent fick vi äntligen fram adventsljusstaken. Eftersom min käre mor är rädd för eldsvådor och bestämt tycker att mossa går bort och jag råkar gilla min mor så får jag hitta på nåt annat. 

Förra året hade vi pärlor i vilket var helt okej. Men jag gillar ju grönt ändå och häromdagen fann jag en öppnad säck jord här hemma så då slog det mig att jag kunde testa att så nåt! Min första tanke var kattgräs men gubben var rädd att katten skulle bränna upp huset. Tur då att det fanns en påse krasse i gömmorna. Vi får se hur det går! 

I väntan på grönare tider la jag i några svampar och julkryddor. 

Chip! 

22 dagar kvar till första Tigerjulen! 

Pyssel 1


Vi är ganska bra på att råka slå sönder muggar, allt i lite olika omfattning. Ibland blir det mosaik av hela koppen och ibland är det bara ett litet öra som ryker. Det trista är ju att jag gillar våra koppar och vill helst inte slänga dem, de går ju trots allt att dricka ur. Så de får vänta tills alla andra koppar är smutsiga, stackarna! 

Eller så hittar en en fin liten blomma, en liten hösteld eller st Paulia eller vad som nu finns och så får den mobbade lite trasiga koppen ett helt nytt liv. En blir inte längre ledsen av dess blotta närvaro (för att den vittnar om att en behöver diska pronto!) istället blir en glad och lite nöjd över att den perfekta krukan visade sig redan finnas hemma. 

Chip! 

Ps tänkte bjuda på ett litet pyssel om dagen fram till jul! 

Advent





Idag har vi strukit gardiner och hängt upp julstjärnorna. Är barnsligt förtjust i advent och alla förberedelser inför julen! Visst gillar jag julen också men nog är det tiden innan som jag egentligen ser fram emot, att baka pepparkakor, pyssla julkort, umgås och tända tusen ljus. I december får hemmet gärna lukta glögg och apelsiner lång väg. Nu saknas bara lite kyla för att få riktigt rätt stämning. 

Är lite kär i våra nya julstjärnor också! Gubben och jag såg dem vid helt av varandra oberoende tillfällen och vi var rörande överens om att de skulle passa hemma. Vi har ju lite fler fönster i år än någonsin så det går åt ett par stycken. 

Chip! 

RSS 2.0